Companii

Gripa puilor asiatici, o oportunitate de export in UE pentru Romania

27.01.2004, 00:00 22

Pericolul aparitiei gripei aviare, declansata recent in mai multe tari asiatice, este inexistent in Romania, afirma specialistii de profil. Singura influenta asupra industriei avicole autohtone este ca aceasta boala poate influenta intr-o oarecare masura exporturile de carne de pasare ale producatorilor romani in Europa, dar si catre alte destinatii.
"In Romania nu a existat niciodata gripa aviara, iar in momentul de fata nu exista nici un risc de acest fel. Aceasta boala este foarte veche si nu stiu sa existe posibilitatea transmiterii la oameni", a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.
El spune ca din tarile din regiunea asiatica au fost importate anul trecut in Romania 274 de tone de carne de pasare congelata (adica sub 1% din totalul importurilor), insa inainte de declansarea bolii, care a determinat sistarea importurilor din aceasta regiune la sfarsitul lui noiembrie 2003.
Gheorghe Antochi, presedintele Agricola International, unul dintre cele mai mari complexe de crestere a pasarilor din Romania, spune ca producatorii romani conteaza prea putin pe piata europeana. "Cu 1500 de tone de carne de pasare exportate anul trecut catre UE este foarte greu sa ai un punct de vedere. Aceasta gripa din Asia ar putea fi o oportunitate pentru noi daca nu am intampina la randul nostru mari obstacole in ceea ce priveste costurile de productie date in principal de cresterea alarmanta a cerealelor furajere", spune Antochi.
Thailanda este unul dintre cei mai mari producatori de carne de pasare din lume, situandu-se anul trecut pe locul cinci, fiind unul dintre principalii exportatori de piept de pui din Europa.
"Tot ceea ce se petrece acum este mai mult un spectacol mediatic pentru ca producatorii tailandezi sacrifica vreo doua milioane de pui din cateva sute de milioane, dupa care vor relua productia in fermele afectate. Singura lor problema este ca le vor creste stocurile, avand in vedere ca au fost interzise exporturile catre UE si alte destinatii", sustine Van. Exportatorii romani de carne de pasare nu se pot gandi la exporturile in aceasta regiune pentru ca au costuri de productie mult mai mari decat cei din zona, dar se pot orienta catre UE dar si catre alte destinatii obisnuite cu carnea de pasare thailandeza unde isi pot consolida pozitia.
Gripa aviara sau gripa puilor a ajuns in atentia publica internationala dupa inmultirea cazurilor de contaminare a oamenilor. In cazul in care ingrijitorii pasarilor sau cei care vin in contact cu pasarile infectate sunt deja purtatori ai unui virus de gripa "normal", acesta se transforma intr-unul mult mai agresiv, care se transmite de la om la om.
Exporturile romanesti de carne de pasare au urcat anul trecut la aproape 5 milioane de euro (circa 3000 de tone), valoare destul de mica in raport cu importurile de 215.000 de tone.
Pana in prezent, gripa aviara a fost semnalata in Cambodgia, Japonia,
Coreea de Sud, Taiwan, Thailanda, Vietnam si Indonezia.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO