Companii

Green Group, care produce în România granule de plastic din PET reciclat, investeşte 12 mil. euro într-o linie de producţie în Slovacia

Green Group, care produce în România granule de plastic...

Autor: Cristina Bellu

09.09.2021, 11:07 2360

Green Group, un grup de firme activ în sectorul reciclării şi care are drept acţionar majoritar fondul de investiţii Abris Capital Partners, anunţă o investiţie de 12 milioane de euro pentru instalarea unei linii de producţie a granulelor de plastic din PET reciclat (r-PET) în Slovacia, cu o capacitate de 8.000 de tone pe an.

În România, Green Group produce granule r-PET din 2015, având o capacitate anuală instalată de 11.000 de tone.

Acest tip de granule reprezintă alternativa sustenabilă la producţia de ambalaje de plastic pentru industria alimentară şi non-alimentară, având o amprentă de carbon cu până la 60% redusă în comparaţie cu a granulelor virgine, realizate din petrol, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii companiei.

“Deşeurile municipale reprezintă resurse locale regenerabile, care trebuie reciclate local, pentru reducerea emisiilor de CO2 asociate lanţului logistic de transport al deşeurilor. De aceea, proximitatea resursei cu industria de reciclare este un element cheie pentru obţinerea economiei circulare a PET-ului şi este direcţia pe care o urmărim în extinderea companiei la nivel european”, spune Constantin Damov, Preşedintele Green Group.

Green Group a intrat pe piaţa din Slovacia în 2019, în urma unei tranzacţii de 13 milioane de euro, pentru achiziţia companiei locale Ekolumi. Odată cu noua investiţie, se finalizează şi procesul de rebranding al Ekolumi, care devine Green Tech Slovacia, marcând astfel asimilarea companiei în divizia de reciclare PET din cadrul grupului, Green Tech.

În acest moment, Green Tech Slovacia este cel mai mare reciclator PET din ţară, cu o capacitate instalată de procesare de 40.000 de tone PET pe an.

“Prin noua investiţie, ne consolidăm poziţia în regiune, generând valoare adăugată prin integrarea pe verticală în lanţul operaţiunilor de reciclare PET, până la producţia de materiale reciclate. Până de curând, produceam granule r-PET doar în România, iar acum ne apropiem geografic şi putem deservi mai bine cererea marilor producători europeni, care sunt obligaţi să folosească conţinut reciclat în ambalajele noi”, adaugă Alina Genes, CEO al Green Tech.

Conform directivei europene “Single Use Plastics” (Directiva SUP), producătorii de ambalaje sunt obligaţi să integreze 25% plastic reciclat în compoziţia ambalajelor de băuturi până în 2025 şi 30% până în 2030, fapt ce a impulsionat cererea de granule r-PET la nivel european.

Realizate 100% din fulgi de PET rezultaţi în urma procesului de reciclare, granulele r-PET pot înlocui granulele virgine în procesul de producţie a plasticului, cu beneficii superioare de sustenabilitate: cu 60% mai puţine emisii de CO2, mai puţină energie utilizată în producţie, mai puţine resurse naturale consumate şi mai puţine deşeuri în gropile de gunoi.

Green Tech este unul dintre cei mai importanţi reciclatori pentru deşeuri PET la nivel european, având o capacitate anuală de procesare de 150.000 de tone PET, cu operaţiuni în România, Slovacia şi Lituania.

Este totodată prima companie de reciclare din Europa certificată Gold Standard pentru emiterea de credite voluntare de carbon, rezultate din reciclare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO