Companii

Grecii ii cer lui Isarescu reanalizarea privatizarii tutunului romanesc

06.06.2000, 00:00 13



Privatizarea Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR) continua sa nasca dispute dupa ce grupul Leaf Tobacco A. Michailides (LTAM), care a pierdut licitatia in favoarea firmei romanesti InterAgro, a adresat premierului Isarescu o scrisoare prin care se cerea reanalizarea vanzarii pachetului de actiuni.

"Noi intelegem ca aceasta licitatie a produs suparare unor grupuri economice, insa prim-ministrul roman trebuie sa aplice legile in vigoare", a declarat pentru Ziarul Financiar, Ioan Nicolae, presedintele grupului InterAgro care a castigat licitatia pentru preluarea SNTR. "ai in Grecia, Germania sau Franta exista niste legi si suntem convinsi ca ele sunt aplicate", a mai spus Nicolae.

Decizia autoritatilor romane prin care grupul InterAgro a fost declarat castigator reperzinta o greseala tragica, sunt de parere reprezentantii companiei elene. "InterAgro este un nou venit in industria tutunului, in timp ce firmele din consortiul nostru au investitii importante in Europa de Est", a declarat Alexander Michailides, presedintele LTAM, citat de Financial Times.

InterAgro a platit deja prima transa de 10 milioane de dolari pentru SNTR si se arata dispusa sa colaboreze cu alte firme in aceasta afacere. "Am fost contactati si de reprezentanti ai firmei germane Reemstma, care au afirmat ca sunt interesati intr-o colaborare cu noi in acest sens", a adaugat el.

Firma germana a facut parte din grupul condus de LTAM care a licitat pentru SNTR alaturi de compania franco-spaniola Altadis. LTAM a oferit pentru SNTR 32 milioane de dolari pentru actiuni, conditionat de rezultatele certificatului de Sarcini Fiscale si de reesalonarea datoriilor catre bugetul statului, cu investitii de 112,5 milioane de dolari si garantarea creditelor externe ale SNTR de 23 milioane de dolari, in timp ce InterAgro s-a angajat sa plateasca 40 milioane de dolari pentru 90% din actiunile SNTR, cu preluarea neconditionata a datoriilor de 55 milioane de dolari, si s-a angajat sa investeasca 35 milioane de dolari timp de cinci ani, investitii garantate cu gaj asupra actiunilor.

"Noi am castigat si datorita faptului ca ne-am angajat sa nu schimbam obiectul de activitate al societatii si sa nu inchidem nici o capacitate de productie pe perioada investitiilor asumate - 5 ani, in timp ce Leaf Tobacco intentiona sa divizeze societatea prin vanzare de active si sa mentina in portofoliul propriu numai partea de cultivare si procesare a tutunului", au spus reprezentanti ai InterAgro. "Vom plati restul de 30 de milioane de dolari, imediat dupa ce Oficiul Concurentei isi va da avizul asupra preluarii SNTR", a mai spus Nicolae.

SNTR detine o cota de piata de 42%-43% din piata interna, care se cifreaza la circa 40.000 tone de tigarete. Societatea a vandut, in 1999, 17.000 tone de tigarete reprezentand 25% din valoarea totala a tigarilor vandute pe piata. Societatea are o capacitate de productie de aproape 60.000 tone de tigarete pe an, cu 50% mai mult decat necesarul de consum al pietei.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO