Companii

Grecii de la Alumil isi listeaza filiala la Bucuresti

16.10.2006, 19:42 24

Producatorul de profile de aluminiu Alumil Rom Industry, filiala a grupului elen Alumil, urmeaza sa isi listeze pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) un pachet de 20% din actiuni, printr-o oferta publica initiala, care urmeaza sa se deruleze in urmatoarele saptamani.
Oferta, prin care compania ar putea atrage de pe piata in jurul a 10 milioane de euro, va fi intermediata de Alpha Finance, societatea de intermediere pe piata de capital a Alpha Bank, investitorilor urmad sa le fie oferite peste 6 milioane de actiuni noi. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat saptamana trecuta un prospect preliminar al ofertei publice, acesta urmand sa fie prezentat investitorilor pentru stabilirea pretului de vanzare al actiunilor.
"Daca totul merge conform planului, oferta va avea loc la mijlocul lunii noiembrie", a declarat Marian Dinu, presedintele Alpha Finance.
Reprezentantii Alumil nu au putut fi contactati pentru a comenta pe seama ofertei publice de actiuni.
Alumil a inregistrat anul trecut, conform datelor de la Ministerul de Finante, o cifra de afaceri de 79,3 milioane de lei (22 milioane de euro), in crestere cu 8% fata de anul anterior si un profit de 9,5 milioane de lei (2,6 milioane de euro) cu 50% mai mare fata de 2004.
Grupul elen Alumil este specializat in prelucrarea aluminiului si are afaceri anuale de circa 200 de milioane de euro. Grupul, ale carui actiuni sunt listate la Bursa din Atena, a inregistrat in primele sase luni ale acestui an un profit net de 2,6 milioane de euro la afaceri de 109 milioane de euro. In afara de Romania, Alumil mai are filiale in Albania, Egipt, Macedonia, Moldova, Serbia, Poliona, Ucraina si Ungaria.
Grupul Alumil detine aproape 70% din actiunile Alumil Rom Industry, un pachet de 30% aflandu-se in proprietatea managerului filialei locale, Michail Sotiriou.
Alumil va fi cea de-a doua companie elena care listeaza actiunile filialei locale pe Bursa de Valori Bucuresti, dupa producatorul de ambalaje MJ Maillis, care s-a listat in primavara anului 2001 tot printr-o oferta publica. De altfel, Maillis este in prezent singurul exemplu de filiala a unei companii straine care a decis sa se listeze pe Bursa de la Bucuresti. O alta companie elena care studia posibilitatea listarii filialei locale la Bucuresti este lantul de restaurante fast-food Gregory's. De la inceputul anului, o singura companie si-a listat actiunile pe piata de capital, Transelectrica, companie cu capital majoritar de stat, care a dublat banii investitorilor care au cumparat actiuni in oferta publica.
O alta oferta asteptata pentru acest an este cea a CCC Blue Telecom din Galati, controlata de omul de afaceri Catalin Chelu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO