Companii

Goschy, proprietarul Unita Turism: Romania ar fi aratat altfel acum daca dupa '89 ar fi venit foarte multi investitori cu suma cu care am venit eu

Goschy, proprietarul Unita Turism: Romania ar fi aratat altfel acum daca dupa '89 ar fi venit foarte multi investitori cu suma cu care am venit eu
14.09.2009, 00:00 2905

Fost broker de asigurare in Germania, dar si un impatimit alBursei, Josef Goschy s-a intors in 1990 in Romania cu aproape sasemilioane de marci germane si a inceput sa cumpere proprietatiimobiliare pentru viitoarele sedii ale unei afaceri in asigurari -compania Unita - prima firma de asigurari private din Romania siprincipalul concurent al societatii de stat ADAS - la care Goschy alucrat inainte de 1978.

Omul de afaceri a vandut businessul din asigurari in 2001 si s-aconcentrat pe turism, un sector in care lucreaza in prezent 1.000de oameni si despre care spune ca "imi place aceasta munca dinturism atat de mult incat nu mi-ar mai face placere sa conduc osocietate de asigurari".

Josef Goschy s-a nascut in comuna Bulgarus, la circa 45 dekilometri de Timisoara, intr-o familie de germani, svabi si spuneca dupa terminarea liceului din Timisoara s-a inscris la facultateade medicina veterinara, de unde a fost dat afara fiind fiul uneifamilii mai instarite.

La 23 de ani incepe sa vanda asigurari pentru AdministratiaAsigurarilor de Stat (ADAS) pana in anul 1978, timp in care devinedirector la filiala din localitatea Sannicolau Mare in cadrulADAS.

"Am emigrat cu toata familia in Germania in anul 1978, unde amdevenit broker in asigurari pentru cea de-a doua companie deasigurari de pe piata germana".

Se puteau face multe cu banii pe care ii aveam in1990

Omul de afaceri spune ca in perioada 1978-1990 a muncit foartemult si ca au fost ani cand castiga chiar si cate un milion demarci germane. "Dupa primul million de euro a fost cu mult mai usorsa realizez al doilea si in continuare altele, mai ales ca pe langacastigurile din asigurari, am castigat foarte mult jucand si labursa".

El sustine ca Romania ar fi aratat altfel daca dupa anul 1989 arfi venit foarte multi investitori cu suma "cu care am venit eu sinu cu 100 de dolari. In perioada aceea se puteau realiza multe cubanii pe care ii aveam eu."

La 60 de ani, Josef Goschy a inceput sa faca afaceri in domeniulasigurarilor in Romania, infiintand Societatea Comerciala Unita,prima companie de asigurari private si concurentul societatii destat ADAS. "Societatea Unita a mers in primii ani ca o racheta,ajungand in decurs de cinci ani sa controleze 6% din piata deasigurari din Romania. Nu a fost usor sa infiintez o societate deasigurari de unul singur, neavand in spate un concern cutraditie".

Oferta de la Allianz

In 2000, a primit o oferta de vanzare pentru compania deasigurari Unita de la grupul german Allianz, insa nu a incheiatniciun contract deoarece omul de afaceri nu voia sa vanda pachetulmajoritar.

Cu toate acestea, la un an mai tarziu Goschy vinde 51% dincompanie catre firma austriaca Wiener-Staedtische, iar in 2002vinde restul actiunilor.

Anul trecut austrecii de la Wiener Staedtische (ViennaInsurance) au vandut Unita catre un alt grup austriac, Uniqa, iarvaloarea tranzactiei nu a fost facuta publica. In prezent, WienerStaedtische este cel mai mare grup de asigurari de pe piata locala,cu cinci companii in portofoliu (Omniasig, BCR Asigurari, BCRViata, Omniasig Life si Asirom), locul doi fiind ocupat de Allianz,care detine liderul pietei, Allianz-Tiriac Asigurari.

Odata cu vanzarea propriu-zisa a societatii de asigurare s-arealizat si o divizare, ocazie cu care a aparut o noua firma, UnitaTurism.

"Desi am ramas director general al societatii de asiguraripentru inca un an, am condus in paralel si Unita Turism". El maispune ca nu a fost si nu este consiliat de nimeni in administrareaafacerilor.

"Am nimerit" - investitia in turism

La aproape 70 de ani, Josef Goschy intra in afacerile cuhoteluri, construind un lant de 25 de hoteluri care cumuleaza 3.500de camere in prezent.

"Am nimerit acest domeniu. Cand am inceput sa cumpar terenuri sicladiri m-am gandit la valoarea investitiei imobiliare si nu laaceea de turism. Imi place aceasta munca din turism atat de multincat nu mi-ar mai face placere sa conduc o societate deasigurari". Primul hotel pe care l-a cumparat in anul 2000 a fostDierna din Orsova, hotelul care practic l-a determinat pe Goschy sacreeze tot acest lant.

Strategia dupa care a realizat achizitiile de hoteluri a fostaceea de a cumpara doar hoteluri care au in comun o pozitionareultracentrala, exemplu in aceste sens fiind unitatile Amiral,Comandor, Orfeu din Mamaia, dar si altele.

Anul trecut, Goschy a cumparat hotelurile Belvedere, Amfiteatrusi Panoramic de pe litoral. "In fata mea sta o provocare uriasa sianume aceea de a termina lucrarile de modernizare la complexurilehoteliere pe care le am in proprietate, pentru a putea predaaceasta avere celor trei nepoti pe care ii am. Sper ca voireusi".

Pentru a face rost de bani, Goschy a scos la vanzare mai multeproprietati, care trebuia sa ii aduca 25 de milioane de euro, insapana in momentul de fata nu a reuasit sa vanda nimic, ceea ce l-aimpiedicat sa demareze proiecte de investitii.

Un an greu

Bilantul afacerilor hoteliere din grupul Unita Turism arata oscadere cu 15-20% in primele sapte luni din anul acesta fata decifrele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.

Veniturile celor 25 de hoteluri detinute de Josef Goschy pepiata romaneasca se vor ridica la 12 milioane de euro anul acesta,adica la 80% din cifra de afaceri de anul trecut. Aproape jumatatedin cele 3.500 de camere controlate de Goschy sunt camere inhotelurile de pe litoral, care au fost deschise in luna iunie anulacesta si care au adus incasari de 1,6 milioane de euro pana lasfarsitul lunii iulie.

Ce spune despre

Filozofia de business: Sa fac lucrurimarete in mod simtit si corect fata de partenerii de afaceri si maiales sa fac lucruri pentru a fi multumit de mine

Criza economica: Va trece, iar anulviitor va fi cu totul alftel. Nu se va apropia de ce a fost in2008, insa este clar ca va fi mai bine decat anul acesta.Calatoresc prin SUA si Germania si vad cum deja se schimbalucrurile.

Strategia de business: Cand mi-am pusin plan ceva, am cautat mereu sa rezolv si de cele mai multe ori amreusit. Am facut pasi marunti, dar siguri.

Oportunitati de afaceri: A trecuttrenul pe care l-am prins eu. Ca cineva sa inceapa sa dezvolte ceam dezvoltat eu in Romania trebuie sa aiba un capital enorm acum,ceea ce vine doar din strainatate.

Oamenii lui Goschy

Tiberiu Dima

Functie: director comercial Unita Turism Holding

Varsta: 36 de ani

Studii: Facultatea de Management Turistic si Comercial

2004: Director turism si comercial Unita Turism

Elena HIrta

Functie: director economic Unita Turism Holding

Varsta: 49 de ani

Studii: Facultatea de Stiinte Economice Timisoara

2001: director economic Unita Turism

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO