Companii

Global Finance: Dintr-o suta de companii analizate, se concretizeaza doua sau trei tranzactii

Global Finance: Dintr-o suta de companii analizate, se concretizeaza doua sau trei tranzactii

Stefan Bucataru, director de investitii al Global Finance: Pe langa obtinerea unor randamente excelente ale capitalurilor investite, Global Finance nu a pierdut niciodata bani in cei 17 ani de existenta, chiar daca investitiile au fost facute in regiuni din Sud-Estul Europei atinse de rate galopante ale inflatiei sau de prabusiri ale monedelor nationale.

15.04.2008, 15:00 33

"Piata de retail este un sector destul de complicat, pe care fondurile de private equity nu il abordeaza foarte usor: este un domeniu complex, dinamic si caracterizat de profitabilitate redusa", spune Stefan Bucataru, director de investitii al Global Finance.
In primele zile ale lunii aprilie, fondul elen de investitii Global Finance a vandut pachetul majoritar de actiuni detinut la retailerul La Fourmi, prin intermediul fondului Black Sea Fund, catre grupul belgian Delhaize, operatorul supermarketurilor Mega Image. Tranzactia s-a ridicat la 18,6 milioane de euro, fiind incluse si drepturile de proprietate asupra a patru magazine din cele 14 locatii ale retelei, potrivit datelor Delhaize.
Intrati in actionariatul retailerului in urma cu trei ani, cand fondul de private equity Black Sea Fund a achizitionat 80% din lantul de supermarketuri in urma unei investitii de circa 4 mil. euro, investitorii eleni au dublat cifra de afaceri a companiei pe perioada detinerii. Astfel daca in urma cu trei ani, La Fourmi raporta o cifra de afaceri de 16 mil. euro, la finalul anului trecut afacerile treceau de 30 mil. euro.
Vanzarea retailerului a luat prin suprindere piata, in conditiile in care la inceputul lunii februarie reprezentantii La Fourmi anuntau intentia de extindere a retelei si achizitia unor jucatori locali. Reprezentantul Global Finance explica insa ca o companie trebuie vanduta cand inca mai este loc de crestere.
"Global Finance a intrat in Romania in 1996, iar pana in prezent a investit prin intermediul fondurilor administrate peste 150 de milioane de euro, in proiecte directe sau indirecte care au vizat piata romaneasca", afirma directorul de investitii pentru Romania al companiei.
Alaturi de exitul din Sicomed, producatorul de medicamente unde Global Finance a investit peste 34 mil. $, investitia in Orange Romania se plaseaza pe lista celor mai importante tranzactii realizate de investitorii eleni in Romania. Reprezentantul Global Finance a preferat sa nu faca publice randamentele obtinute in urma celor doua investitii.
"Pe langa obtinerea unor randamente excelente ale capitalurilor investite, Global Finance nu a pierdut niciodata bani in cei 17 ani de existenta, chiar daca investitiile au fost facute in regiuni din Sud-Estul Europei atinse de rate galopante ale inflatiei sau de prabusiri ale monedelor nationale", explica Bucataru.
In prezent, Global Finance mai detine pe piata locala o participatie majoritara la furnizorul de softwareTotalsoft, prin intermediul Black Sea Fund, iar la producatorul de sofware Axigen (Gecad Technologies), detine o participatie minoritara prin intermediul Global Growth Fund. "Farmaceuticele, materialele de constructii, IT-ul, serviciile financiare sunt domenii luate in vizor de Global Finance", explica el.
Fondurile Global Finance sunt fonduri de dezvoltare, fiind vizate companiile care au atins un stadiu destul de avansat de crestere, cu potential de a deveni lideri nationali si regionali.
"In general, nu finantam 'proiecte de la zero'. De exemplu, cand am investit in Sicomed, care avea o istorie bine consolidata si un portofoliu diversificat de produse in 1999, am considerat ca exista inca valoare 'latenta" in companie'", isi aduce aminte directorul de investitii de la Global Finance.
Companiile potentiale tinte ale investitiilor fondurilor Global Finance trec printr-un proces de "cernere" foarte detaliat, astfel incat in urma procesului de "due dilligence", mai raman doua sau trei companii dintr-un total de o suta investigate.
"Dintr-o suta de companii analizate, se concretizeaza doua sau trei tranzactii, pentru ca procesul de cernere a companiilor se face in profunzime. Preferam sa adoptam un comportament conservator si lucid, si sa alegem tinte solide", precizeaza Stefan Bucataru.
Investitorii in fondurile de private equity administrate de Global Finance sunt in mare parte investitori institutionali: banci, fonduri de fonduri, fundatii, fonduri de pensii.
"Pana in prezent, niciunul dintre investitori nu provine din Romania, insa intentionam sa atragem investitori romani in fondurile Global Finance, avand in vedere ca investitia minima este de 3-5 milioane de euro. Limita maxima poate urca si pana la zeci de milioane de euro", conchide reprezentantul Global Finance.

250 de milioane de euro pentru imobiliare
Global Finance intentioneaza sa atraga 250 mil. euro de la investitori privati pentru al doilea fond dedicat investitiilor imobiliare din regiunea de Sud-Est a Europei. Primul fond de investitii imobiliare, Global Emerging Property Fund, a fost infiintat in 2005, capitalul de investitii de peste 150 de mil. euro fiind alocat proiectelor rezidentiale din Romania, Bulgaria si Serbia. "Capitalul de 150 de milioane de euro al fondului imobiliar Global Emerging Property Fund este in prezent complet investit. Astfel, am decis sa punem bazele unui al doilea fond imobiliar regional, in care speram sa atragem 250 de milioane de euro", spune Stefan Bucataru, director de investitii la Global Finance, adaugand ca perioada de atragere de capital poate dura pana la doi ani. Printre proiectele imobiliare dezvoltate de compania elena pe piata locala se numara Global City, proiect amplasat in nordul Bucurestiului, pe o suprafata de 60.000 mp. Global City, care are o valoare estimata de 200 de milioane de euro, va fi finalizat pana la sfarsitul anului 2010, si va include atat cladiri de birouri de cat si un ansamblu rezidential.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO