Companii

Gigant de 6 mld. $ printre navele de croaziera

21.11.2001, 00:00 15



Companiile de turism pe nave de croaziera Royal Caribbean Cruises din SUA si P&O Princess Cruises din Marea Britanie au decis ieri sa fuzioneze, pentru a crea liderul mondial in domeniu, care va avea o valoare de piata de 6 miliarde de dolari si va opera 41 de nave si 75.000 de angajati, informeaza Financial Times.

Tranzactia, evaluata la 2,89 miliarde de dolari, vine pe fondul incercarii companiilor din domeniu de a depasi dificultatile cu care se confrunta sectorul croazierelor de la atentatele din 11 septembrie.

Aflate pe locurile al doilea si al treilea in sector, cele doua companii vor da nastere unei societati cu o capitalizare care va detrona actualul lider - Carnival. La finalizarea tranzactiei, actionarii Royal Caribbean vor detine 49,3% din actiunile noii societati, iar restul de 50,7% vor apartine actionarilor P&O Princess Cruises.

Noua societate - care va fi condusa de actualul presedinte si director executiv al Royal Caribbean, Richard Frain - va avea sediul la Miami, in Florida. Actiunile sale vor fi cotate la bursele din New York, Oslo si Londra.

Frain a negat faptul ca fuziunea a fost declansata de evenimentele din 11 septembrie, precizand ca cele doua grupuri discutasera deja despre o posibila fuziune cu luni in urma. Cu toate acestea, cele doua companii au tinut, printr-o bizara coincidenta, exact pe 11 septembrie o intrunire secreta pentru a continua negocierile de fuziune.

Cu toate acestea, analistii sunt de parere ca motivatia care a dus la aceasta fuziune nu este cea mai importanta.

"Problema in cadrul acestei industrii o reprezinta capacitatea. Ca urmare, nici o companie nu va renunta la vreuna din navele sale, ci tot ce au de facut este sa scada costurile" a precizat Greg Johnson de la ING Barings. "Pe termen lung, dinamica acestei industrii nu se va modifica" a adaugat acesta.

Peter Ratcliffe, in prezent presedinte executiv al P&O Princess, care va deveni director operational al noului grup, a precizat ca fuziunea va aduce importante reduceri de costuri pentru cele doua companii.

Economiile anuale rezultate din aceasta fuziune au fost evaluate de cele doua companii la peste 100 milioane de dolari, realizabile la un an dupa finalizarea fuziunii.

Deja vulnerabile in urma incetinirii ritmului de crestere a economiei mondiale, firmele de croaziere au inregistrat noi dificultati dupa atentatele din 11 septembrie, o data cu anularea multor calatorii si cu diminuarea numarului de rezervari. Pe langa veniturile nerealizate, grupurile din sector au fost nevoite sa suporte costurile masurilor de securitate suplimentare.

Fuziunea celor doua companii va fi finalizata in al doilea trimestru al anului viitor, insa daca tranzactia va esua, fiecare dintre cele doua pati vor primi cate 62,5 milioane de dolari. In anul incheiat in luna septembrie a acestui an, veniturile cumulate ale celor doua companii au fost de 5 miliarde de dolari.

Dupa anuntul privind fuziunea, actiunile P&O Princess au crescut cu 0,45 lire sterline, sau 14%, pana la 3,62 lire sterline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO