Companii

Gheorghe Iaciu: Vanzarea complexului Expo Market Doraly a fost negociata 11 luni

Gheorghe Iaciu: Vanzarea complexului Expo Market Doraly a fost negociata 11 luni
14.08.2008, 19:42 1555

"Am vrut sa vand Doraly Mall din Constanta si am inceput sa primesc oferte de achizitie, numai ca majoritatea cumparatorilor erau interesati in primul rand de Expo Market Doraly", a declarat omul de afaceri pentru ZF.
Iaciu, 47 de ani, este un om de afaceri extrem de discret, care nu a dorit sa fie fotografiat in cadrul interviului realizat. El este doctorand si absolvent al Facultatii de Mecanica Agricola in cadrul Politehnicii din Bucuresti si are doua mastere atat in tara, cat si in SUA.
Iaciu declara ca tranzactia a fost destul de dificila, fiind implicate mai multe parti.
Cei de la HSBC au infiintat in Romania compania EMD Investments SARL, din care Iaciu a achizitionat ulterior 50%. In acelasi timp, Expo Market Doraly era detinuta in proportie de 80% de Gheorghe Iaciu si de 20% de sotia sa. Aceasta i-a vandut actiunile si el a vandut mai departe fondului HSBC.
"Discutiile au durat aproape 11 luni, dar atat eu, cat si cei de la HSBC am dorit finalizarea acestei tranzactii chiar si atunci cand am intampinat probleme cu finantarile internationale. In ultimul an au sporit conditiile restrictive ale bancilor si s-a inregistrat o crestere a costului banilor, dar cu toate acestea parteneriatul a fost incheiat", povesteste Iaciu.
O alta decizie de business a fost externalizarea managementului Expo Market Doraly in cadrul Octogon Total Management, companie infiintata in prima parte a acestui an, in care Iaciu controleaza 51% din titluri, restul actiunilor fiind detinute de angajati din managementul Expo Market Doraly.
Activitatile celor doua entitati sunt supravegheate de compania Quintet Asset Management, care raporteaza mai departe catre Iaciu si HSBC. In cadrul acestei tranzactii, Iaciu a fost reprezentat de casa de avocatura Wood, Dumitrescu si Asociatii, in timp ce HSBC a fost intermediat de Cameron McKenna. Totusi, omul de afaceri spune ca discutiile au fost mult mai ample. "In afara de cele doua parti implicate in tranzactie, fiecare banca a fost reprezentata de o casa de avocatura din tara de origine si de pe plan local. Acelasi lucru s-a intamplat si in perioada de audit".
Expo Market Doraly a fost infiintata in 1994, an in care Iaciu a achizitionat primii 4.000 de metri patrati pentru a construi prima cladire cu suprafete comerciale de inchiriat. De la an la an, afacerea s-a extins si in prezent complexul Expo Market Doraly are o suprafata de 90.000 de metri patrati in care isi desfasoara activitatea aproximativ 600 de companii. Activitatea principala realizata in cadrul Expo Market Doraly este de vanzare en-gros catre alte firme (99,9%). "Expo Market Doraly este destinata in primul rand inchirierii de spatii comerciale proprii. Aproximativ 2% din spatiu este destinat birourilor, 60% reprezinta partea cu expunere pentru vanzare, restul reprezinta spatii de depozitare".
Iaciu nu a dorit sa dezvaluie care este pretul mediu cerut pe metru patrat in cadrul complexului din Afumati, dar a explicat ca acesta difera in functie de activitatea pe care fiecare client in parte doreste sa o desfasoare in spatiul inchiriat.
In timp, sub aceeasi companie au fost construite trei segmente distincte de activitate care in 2001 au fost divizate in trei companii distincte: Expo Market Doraly (Afumati), Global Spirits (Ploiesti) si Doraly Mall (Constanta).
In 2005, Global Spirits a fost vanduta de Iaciu catre Euroavipo, companie detinuta de actionarii producatorului de vinuri Murfatlar. In acelasi an, Iaciu a gandit un plan de dezvoltare pe cinci ani pentru Expo Market Doraly, dar investitiile de 25 de milioane de euro pe care Iaciu voia sa le realizeze la Afumati nu erau usor de obtinut.
"Mi-am dat seama ca aveam nevoie de o sursa de finantare pentru a putea extinde Expo Market Doraly, in special deoarece Romania urma sa adere la Uniunea Europeana. In final am ramas la doua solutii: fie realizarea unui credit bancar, fie atragerea unui partener cu conditia ca eu sa detin in continuare 50% din afacere", isi aminteste omul de afaceri.
Desi nu a dezvaluit numele companiilor interesate de achizitia Expo Market Doraly, Iaciu declara ca a purtat discutii cu mai multe fonduri de investitii, insa majoritatea aveau politici necompatibile cu cerintele sale.
"Unele fonduri doresc sa realizeze achizitii numai cu conditia sa preia pachetul majoritar, altele vor sa detina controlul total, in timp ce eu doream ca partenerul sa fie de acord cu un model de participatie 50%-50%. In perioada in care am dorit sa vand Doraly Mall, printr-o firma specializata de brokeraj din Anglia, am fost pus in legatura cu un director de la HSBC Bank din Anglia. Dupa ce am stat de vorba cu reprezentantii companiei, am vazut ca doream acelasi tip de parteneriat", spune el.
Procesul de due-dilligence a inceput in octombrie 2007 si s-a finalizat in aprilie 2008. Intre timp, Iaciu a purtat discutii cu bancile Alpha Bank si Pireus Bank, cu sediul in Atena, Grecia, pentru a finanta aceasta tranzactie.
"Odata ce procesul de due-dilligence a fost finalizat si au fost intrunite toate conditiile pentru realizarea acestei tranzactii, in luna iulie a acestui an bancile au pus la dispozitie suma necesara tranzactiei, in timp ce atat eu, cat si HSBC am pus partea noastra din tranzactie", afirma Iaciu. In ceea ce priveste faptul ca tranzactia a fost finantata de institutii bancare, Iaciu isi motiveaza decizia afirmand ca "niciun investitor nu vrea sa isi finanteze o afacere din fonduri proprii". Bancile au adus la realizarea acestei tranzactii fonduri de 75 de milioane de euro, dar tinand cont de faptul ca la momentul incheierii tranzactiei Expo Market Doraly avea un impumut in derulare si atat Iaciu, cat si HSBC au adus fonduri suplimentare pentru incheierea tranzactiei, suma finala a depasit cu mult 75 de milioane de euro.
"Fondurile bancare au fost folosite partial pentru realizarea tranzactiei, dar si pentru a finanta planurile de dezvoltare ale companiei, care trebuie implementate pana in 2010", declara omul de afaceri.
Pentru urmatorii ani, Iaciu are deja un plan bine stabilit. Vrea ca pana la sfarsitul anului 2009 sa extinda Expo Market Doraly cu doua cladiri de spatii comerciale si locuri de parcare, cu o suprafata de aproape 17.000 metri patrati, spatii de depozitare si ambientale de 8.200 de metri patrati si suprafete de depozitare produse congelate de 2.500 de metri patrati.
"La acestea se adauga investitii in infrastructura pentru a lega incintele Expo Market Doraly de Drumul National 2 si de soseaua de centura, dar si in aparatura de securitate", spune fondatorul Doraly. Expo Market Doraly a finalizat anul trecut cu afaceri de 10 mil. euro, Iaciu estimand pentru anul acesta obtinerea unor rezultate financiare de 13,6 mil. euro. Gheorghe Iaciu mai controleaza in prezent centrul comercial Doraly Mall din Constanta, pe care in prezent nu mai are intentia sa il vanda.

Cine este HSBC
sau Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume
grupul HSBC a fost fondat in 1865 pentru a finanta comertul in crestere dintre China si Europa
are o gama variata de servicii financiare
are sediul central in Londra, dar inglobeaza aproximativ 9.500 de locatii in 85 de tari din Europa, Asia-Pachific, America, Orientul Mijlociu si Africa
listat la bursele din Lodra, Hong Kong, New York, Paris si Bermuda (Insulele Bermude), titlurile HSBC sunt detinute de aproape 200.000 de actionari din 100 de tari din intreaga lume.
HSBC are operatiuni sporadice in Romania, concentrandu-se numai pe finantari.

Expo Market Doraly in cifre
Complexul a fost infiintat in 1994, an in care Iaciu a achizitionat primii 4.000 de metri patrati pentru a construi prima cladire cu suprafete comerciale de inchiriat
In prezent in complexul din Afumati are o suprafata de comercializare de 90.000 de metri patrati in care isi desfasoara activitatea aproximativ 600 de companii
60% din Expo Market Doraly reprezinta spatiu de expunere pentru vanzare, 2% reprezinta spatiu pentru birouri, restul fiind spatii de depozitare.
activitatea principala realizata in cadrul Expo Market Doraly este de vanzare en-gros catre alte firme (99,9%)
actiunile Expo Market Doraly erau detinute inainte de preluare de Gheorghe Iaciu (80%) si Dorina Iaciu (20%)
compania a realizat anul trecut afaceri de 10 mil. euro
pentru anul acesta, Iaciu estimeaza o cifra de afaceri de 13,6 mil. euro.

Cine este Gheorghe Iaciu
1986: termina Facultatea de Mecanica Agricola in cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti
1994: porneste Expo Market Doraly prin achizitionarea primilor 4.000 de metri patrati
1998 - 2000: realizeaza un Executive Master Business Administration la Florida Atlantic University, SUA
2001: afacerile dezvoltate de Expo Market Doraly sunt divizate in Expo Market Doraly (Afumati-complex imobiliar), Global Spirits (Ploiesti-fabrica de alcool pur) si Doraly Mall (Constanta-centru comercial)
2003: ia doctoratul in stiinte ingineresti in cadrul Facultatii de Politehnica
2004: incheie un master in Economie la ASE
2005: vinde Global Spirits catre Euroavipo, companie detinuta de actionarii Murfatlar
2008: vinde 50% din Expo Market Doraly catre fondul britanic HSBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO