Companii

Germanii de la Xella se concentreaza pe investitii greenfield si spun deocamdata pas unei achizitii

Germanii de la Xella se concentreaza pe investitii greenfield si spun deocamdata pas unei achizitii

Eugen Pitic, directorul comercial al Xella Ro: Preturile solicitate de catre companiile locale nu justifica costul real al unitatilor de productie, care au echipamente si utilaje foarte vechi. Este mult mai rentabil sa facem o investitie in sistem greenfield decat sa achizitionam o fabrica veche si sa investim in modernizare. In acest moment, achizitiile in Romania nu sunt o prioritate pana la finalizarea proiectului propriu.

23.06.2008, 19:03 123

Xella intentioneaza sa construiasca doua fabrici pe termen mediu pe piata locala, cu o capacitate de productie de circa 600.000 de metri cubi care vor fi suficienti pentru acoperirea pietei locale. Prima fabrica va fi construita langa Ploiesti, in urma unei investitii de peste 20 de milioane de euro.
"Am achizitionat terenul pentru fabrica de langa Ploiesti in decembrie 2007 si acum asteptam sa primim autorizatia de constructie. Investitia in fabrica se va ridica la peste 20 de milioane de euro in functie de echipamentele pe care le vom utiliza, iar constructia fabricii va incepe in luna august", a declarat pentru ZF Eugen Pitic, directorul comercial al Xella Ro, subsidiara locala a Xella.
Fabrica va avea o capacitate de productie de circa 300.000 de metri cubi, va fi situata pe un teren de 83.000 de metri patrati in localitatea Paulesti (jud. Prahova) si va fi finalizata in 18 luni de la inceperea lucrarilor de constructie.
"Am decis sa construim o fabrica pe piata locala pentru ca este un moment favorabil pentru o astfel de investitie, datorita boomului imobiliar si stabilizarii conditiilor comerciale. Noua fabrica va conduce la dublarea vanzarilor pe piata locala", explica Pitic.
Strategia Xella pe piata romaneasca este sa finalizeze investitia de la Ploiesti si sa stabilizeze echipa comerciala, pentru a fi pregatiti pentru momentul cand piata nu va mai avea acelasi ritm de crestere.
"Intentionam sa construim si o fabrica la Cluj, pentru a putea acoperi cererea mare din vestul tarii, insa nu s-a luat nicio decizie in acest sens. Am decis sa deschidem mai intai fabrica de la Ploiesti, pentru ca putem avea un control administrativ si logistic mai eficient pentru ca este mai apropiat de Bucuresti", spune Pitic.
Germanii de la Xella considera ca majoritatea producatorilor locali sunt prea scumpi, avand in vedere ca detin o tehnologie destul de invechita. "Preturile solicitate de catre companiile locale nu justifica costul real al unitatilor de productie, care au echipamente si utilaje foarte vechi. Este mult mai rentabil sa facem o investitie in sistem greenfield decat sa achizitionam o fabrica veche si sa investim in modernizare. In acest moment, achizitiile in Romania nu sunt o prioritate pana la finalizarea proiectului propriu."
Cele mai mari tranzactii de pe piata de BCA au fost derulate de fondul de investitii polonez Enterprise Investors - achizitia Macon Deva pentru 35 mil. euro si Simcor Oradea pentru 53 mil. euro -, de catre compania irlandeza CRH care a preluat Elpreco pentru 75 mil. euro si de fondul de investitii suedez Oresa, prin preluarea a trei fabrici ale Somaco pentru 32,5 mil. euro.
"Departamentul de achizitii nu a participat la nicio negociere finala pentru preluarea unui jucator local. Au fost doar discutii initiale care nu au fost duse pana la capat", explica Pitic.
Xella are o cota de piata de 7% in prezent pe piata de BCA, prin derularea de importuri de la fabricile din Ungaria si Bulgaria. Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 11,5 milioane de euro si estimeaza pentru anul acesta un ritm de crestere de circa 40%. "In prezent importam circa 200.000 de metri cubi de la fabricile din Ungaria si Bulgaria, care au fost construite pentru a acoperi si cererea de pe piata romaneasca", spune reprezentantul Xella. Piata de BCA s-a ridicat anul trecut la 2,3-2,4 milioane de metri cubi, in timp ce valoarea a ajuns la circa 150 de milioane de euro.
"Cresterea pietei de BCA va fi anul acesta de circa 2% pentru ca productia este la capacitate maxima. Spre exemplu, in luna mai nu se mai gaseau ciment, BCA sau caramizi. Modificari majore ale pietei vor putea fi derulate doar in cazul in care vor fi construite fabrici noi", afirma Pitic.
Potrivit lui, piata poate absorbi in prezent inca doua-trei fabrici de BCA, avand in vedere ca vanzarile de BCA vor continua sa creasca pana in 2012-2013, mai ales datorita deficitului de locuinte. Cea mai mare cerere de BCA este realizata de locuintele individuale, urmate de proiectele de apartamente si de centre comerciale.
"Dupa 2012-2013 piata de constructii va intra pe un palier, cand se va folosi toata productia de materiale de constructii de pe piata locala. Ritmul de crestere al pietei constructiilor de peste 30% inregistrat in 2007 si in primul trimestru al acestui an nu se va mentine la nesfarsit", subliniaza directorul Xella Ro.
Xella a intrat pe piata locala in 1997, deruland importuri din Ungaria, si a ajuns in prezent la 114 distribuitori directi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO