Companii

Georgiana Bălan, Avocat Senior D&B David şi Baias: Anumite fapte penale din zona de construcţii sunt dezincriminate de noile modificări ale Legii 50/1991 şi sancţionate doar cu amendă

Opinie

Georgiana Bălan, Avocat Senior D&B David şi Baias:...
19.08.2020, 11:10 477

O serie de fapte calificate până acum ca fiind infracţiuni sunt dezincriminate de Legea nr. 171/ 2020* de modificare a Legii 50/1991 care le schimbă regimul juridic în contravenţii. Este vorba despre executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acestei autorizaţii a  lucrărilor prevăzute la art. 3 (1) lit c), e) si g) din Legea 50/1991.

Până acum, astfel de fapte erau considerate infracţiuni şi se pedepseau cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă. Începând cu 15 August 2020, acestea sunt considerate contravenţii şi vor fi sancţionate cu  amendă de la 1.000 lei la 100.000 lei.

Despre ce fapte este vorba

Cu titlu exemplificativ, menţionăm printre faptele dezincriminate executarea nelegală a unor lucrări de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare şi reabilitare privind căile de comunicaţie de orice fel, drumurile forestiere, lucrările de artă, reţelele şi dotările tehnico-edilitare, lucrările hidrotehnice, amenajările de albii, lucrările de îmbunătăţiri funciare, lucrările de instalaţii de infrastructură, lucrările pentru noi capacităţi de producere, transport, distribuţie a energiei electrice şi/sau termice, precum şi de reabilitare şi retehnologizare a celor existente.

De asemenea sunt vizate şi lucrările de foraje şi excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice şi a prospecţiunilor geologice, proiectarea şi deschiderea exploatărilor de cariere şi balastiere, a sondelor de gaze şi petrol, precum şi a altor exploatări de suprafaţă, subterane sau subacvatice, precum şi organizarea de tabere de corturi, căsuţe sau de rulote.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO