Companii

Geografia de business a României. Harta producţiei locale de electro-IT: România are doar 35 de companii producătoare de electronice şi electrocasnice. Două treimi din judeţe nu au nicio astfel de fabrică

Autor: Cristina Roşca

08.10.2021, 17:00 910

Doar 13 judeţe şi Bucureştiul au cel puţin o companie care produce electronice sau electrocasnice, conform codului CAEN declarat Deşi această industrie a atras noi investiţii în ultimii ani – atât din partea jucătorilor existenţi, cât şi din partea unora noi –, există în continuare multe judeţe neacoperite.

România a produs anul trecut electro­nice şi electro­casnice în valoare de peste 8,1 mld. lei, o valoare cu 12% peste cea din 2019 şi de circa patru ori mai mare decât în 2008, arată calculele făcute de ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

E vorba de valoarea totală a producţiei de electronice şi electro­casnice, ţinută în spate în special de acestea din urmă, mai exact de fabricile care realizează frigidere, aragazuri, aspiratoare şi espressoare. Producţia de electro­nice reprezintă nici 5% din total şi a avut şi o evoluţie fluctuantă în ultimii ani, cu o scădere în pandemie. Declinul e dat de faptul că liderul detaşat al producţiei de electronice, compa­nia Renaissance Public Service, care asamblează televizoare, şi-a redus businessul cu 25% în 2020 faţă de anul anterior. Această companie cântăreşte greu în total piaţă, contribuind cu 88% la toată producţia locală de electronice. Celelalte companii din domeniu, printre care Electra (interfoane), Rockna Electronics (sisteme audio) şi Sennheiser Consumer Electronics (căşti), au afaceri de sub 16 mil. lei fiecare. Astfel, piaţa este puternic concentrată la vârf, primii cinci jucători având o cotă de piaţă cumulată de 98,6%, conform unei analize a platformei confidas.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO