Companii

GE Healthcare: Nu putem sa prognozam crestere cat timp exista constrangeri in finantare

GE Healthcare: Nu putem sa prognozam crestere cat timp exista constrangeri in finantare

Radu Gorduza – Lupu, strategic manager pentru Moldova, Bulgaria si Romania al GE Healthcare: In provincie sunt judete si zone in care exista centre medicale departe de nivelul de dezvoltare spre care tindem si pentru secolul in care traim.

27.10.2009, 23:27 258

Gorduza - Lupu se declara multumit de faptul ca afacerile nu auurmat ritmul pietei, de scadere. Piata de echipamente medicale arputea atinge 350 mil. dolari anul acesta (230 mil. euro), cu 24%mai putin comparativ cu nivelul din 2008, potrivit GE Healthcarecare citeaza datele companiei de cercetare Espicom.

In aceste conditii, cheltuielile anuale cu echipamentelemedicale pe cap de locuitor sunt de circa 17 dolari. Exista putineinformatii despre valoarea si evolutia acestei pietei, iar dateleprezentate de companii sunt revizuite dupa o anumita perioada. Pecelelalte piete pe care le coordoneaza, Bulgaria si Moldova,Gorduza - Lupu spune ca lucrurile "au mers un pic mai balansat",pentru ca au existat proiecte atat publice, cat si private". "Ces-a intamplat la nivel regional si european s-a intamplat si inRomania. Temporizarea poate a fost diferita", spune Radu Gorduza -Lupu intr-un interviu acordat ZF.

Veniturile generate de contractele cu statul au fost sub 5% anulacesta si in 2008 la nivelul Romaniei, dupa ce cu un an inainteaveau un pocent de sub 50%. Pe de alta parte, cresterea ponderiigenerate de contractele private a permis companiei conservareaafacerilor in primele noua luni ale acestui an.

Ultimele licitatii organizate de Ministerul Sanatatii pentruachizitionarea de echipamente medicale au fost in 2006-2007, iarperioada de derulare a prins si inceputul lui 2008 cand s-aucheltuit 40-50 mil. euro.

"Sectorul public este lipsit de liniaritate. Achizitiile indomeniul public sunt centralizate, iar licitatiile apar odata cuperimarea morala a echipamentelor luate anterior si de aceea lapatru - cinci ani exista cate o licitatie mare. Din cauza acesteilipse de liniaritate nu putem estima intr-un exercitiu financiar deun an, care este procentul dintre privat si public", mai spunereprezentantul companiei.

Anul acesta nivelul mediu al unui contract incheiat de companiepentru echipamente medicale a fost de circa 1 mil. euro. Inlegatura cu 2010, Gorduza - Lupu spune ca cine a reusit sa treacaanul acesta cu rezultate bune, prin aceasta intelegand chiar si cuo stagnare, se va descurca si anul viitor. "Nu putem sa prognozamcrestere cat timp exista niste constrangeri in piata date de mediulde finantare, de partea de infrastructura medicala si de partea desistem de asigurare", spune el referindu-se la afacerile companieide anul viitor.

Reprezentantul GE Healthcare spune ca pentru el nu a fost osurpriza scaderea pietei din 2009, asteptandu-se la o astfel deevolutie dupa declinul din SUA si Europa de Vest. "In 2010 neasteptam ca inertia data de criza financiara sa se perceapa inprima jumatate a anului, dimunandu-se treptat, iar apetitul de riscal institutiilor financiare si a mediului financiar sa creasca in adoua jumatate, relansand entuziasmul privat si initiativapublica".

Piata echipamentelor medicale va urma evolutia economica inansamblu. Anul acesta, cererea venita din provincie a fost mai maredecat cea din Bucuresti, piata nefiind saturata in aceste zone.

"Diferenta dintre provincie si Bucuresti este data de faptul cain Capitala acoperirea georgrafica nu a fost o problema. Inprovincie sunt judete si zone in care exista centre medicaledeparte de nivelul de dezvoltare spre care tindem si pentru secolulin care traim".

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante firmaGeneral Electric Medical Systems Romania a avut anul trecut o cifrade afaceri de 11,5 mil. euro si un profit de 0,4 mil. euro cu 16angajati. Reprezentantul companiei a precizat ca in realitatevaloarea afacerilor din Romania este mai mare pentru ca "serealizeaza pe diferite canale comerciale", insa nu a precizat careeste nivelul total al businessului de pe piata locala. Pentru 2009estimeaza ca va ramane pe profit.

Seful pentru Moldova, Bulgaria si Romania al GE Healthcare spuneca prioritatea sa in acest an a fost mentinerea parametrilorfinaciari si consolidarea.

"In cazul in care Guvernul acesta sau urmatorul isi va luaresponsabilitatea promulgarii legii care tine de asigurarileprivate, in momentul acela piata se schimba complet si strategiilevor fi diferite", a continuat el.

Cel mai mare contract avut de companie pe piata locala a fost in2001-2002 cand a livrat 11 aparate cu rezonanta magnetica (RMN) si50 de mamografe spitalelor de stat. Contractele au avut o valoarede peste 20 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO