Companii

GE Energy: Romania va atrage noi investitii gigantice in energia eoliana

GE Energy: Romania va atrage noi investitii gigantice in energia eoliana
15.09.2009, 17:17 218

"Daca ne gandim la cele doua etape ale parcului eolian CEZ,luate impreuna - il putem considera drept unul dintre cele maiimportante contracte incheiate in Romania pana acum", spune RodChristie, presedinte al GE Energy pentru Europa Centrala si de Est,Rusia si CSI.

GE Energy a castigat recent contractul prin care va livra 101de turbine eoline pentru parcul pe care CEZ il va construi inCogealac in conditiile in care americanii au castigat si prima fazaa licitatiei care prevedea livrarea a 139 de turbine pentru parculde la Fantanele. Potrivit reprezentantilor companiei, prima parte acontractului a avut o valoare de 600 mil. $ (circa 410 mil. euro),iar surse din piata spun ca pentru a doua parte americanii vorprimi circa 300 mil. euro.

Parcul pe care cehii il vor pune in functiune in 2011 si care vaavea 600 MW va fi cel mai mare parc pe uscat din Europa.

Construiescsi centru de service

"Aproximativ 100 de angajati si subcontractori ai GE, de latehnicieni de service, manageri de proiect, logistica si inginerise afla la Fantanele, contribuind la faza de constructie derulatain prezent. Acestia provin din tari precum Germania, Brazilia siStatele Unite, unde se afla fabricile noastre, dar si din Romania",mai spune reprezentantul GE Energy care a precizat ca grupul vaconstrui si un centru de service in apropierea celor doua parcurieoliene din Fantanele si Cogealac.

"In prezent, mai putin de 1% din energia Romaniei provine dinsurse eoliene. La sfarsitul anului 2008, in Romania exista ocapacitate de 10 MW de putere eoliana instalata, din aproximativ65.000 MW de capacitate eoliana totala instalata in UE", spuneChristie. Mergand mai departe, potrivit statisticilor europenecitate de reprezentantul GE Energy, tocmai lipsa acestor investitiipe partea eoliana creeaza premisele ca pe viitor contracte cu ovaloare similara celui dintre CEZ si GE Energy sa se repete.

Un business urias

"In 2008, 36% din intreaga capacitate noua de generare aelectricitatii instalate in Uniunea Europeana au reprezentatenergie eoliana, depasind toate celelalte tehnologii, cum ar ficele pe baza de gaz, carbune si energie nucleara. In medie, au fostinstalate 20 de turbine eoliene in fiecare zi lucratoare din anul2008. De asemenea, anul trecut, in UE, 160.000 de lucratori au fostangajati in total, direct sau indirect, in acest sector, unde s-auinregistrat investitii in valoare de aproximativ 11 miliarde deeuro", spune Christie, citand statisticile realizate de AsociatiaEuropeana a Energiei Eoliene. Concluzia acestor statistici este caRomania nu va fi ocolita de investitiile in segmentul eolian,astfel ca si contracte de genul CEZ-GE Energy vor fi semnate inanii urmatori. "Prin urmare, daca analizam aceste statistici, estefoarte posibil sa se semneze contracte similare in regiune sau inRomania in urmatorii ani".

In afara de contractele castigate cu CEZ, GE a mai obtinut anultrecut un contract urias cu Petrom, cea mai mare companie locala,care va construi la Brazi o centrala de 860 MW in urma uneiinvestitii de 500 mil. euro. GE Energy primeste din acest proiect215 mil. euro, potrivit reprezentantilor companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO