Companii

Gabriela Pleşa, director general Global Mobility: Cererea de angajaţi a fost constantă şi trendul se menţine. Trendul se vamenţine chiar şi în 2022, având în vedere că deficitul de forţă de muncă este semnfiicativ

Videoconferinţa HR TRENDS 2021: Noua lume a muncii - angajatul hybrid

Gabriela Pleşa, director general Global Mobility:...

Autor: Alexandra Cepăreanu

31.03.2021, 15:19 437

Gabriela Pleşa, director general Global Mobility, spune că cererea de angajaţi a fost constantă şi în 2020, chiar dacă pandemia a produs schimbări pe toate segmentele, iar acest trend va contiua şi anul acesta şi în 2022, având în vedere că deficitul de forţă de muncă este încă foarte ridicat.

„Cererea de angajaţi a fost constantă şi se menţine constantă. Trendul este de creştere, încă sunt solicitări pe domeniul construcţiilor, mai ales în zona Bucureşti – Ilfov, Cluj, Timişoara şi mai nou în Oradea. Trendul se vamenţine chiar şi în 2022, având în vedere că deficitul de forţă de muncă este semnfiicativ, mai ales în ceea ce priveşte angajaţii cu pregătire medie, care sunt greu de identificat pe piaţa din România”, a spus Gabriela Pleşa în cadrul videoconferinţei HR TRENDS 2021: Noua lume a muncii- angajatul hybrid.

 

Alte declaraţii:

Necesarul de forţă de muncă nu e acoperit, în contextul în care un număr mare de români s-au întors în România. Angajările îşi menţin ritmul constant de creştere inslusiv în domeniul construcţiilor, ceea ce e surprinzător, având în vedere românii plecaţi în afară care activau în mare parte în acest domeniu.

Din state non – UE am adus aproximativ 350 de persoane în construcţii, anul trecut. Ne-am orientat spre domenii mai tehnice, muncitorii necalificaţi au fost marginalizaţi, pentru că am avut solicitări din zona de IT, ne-am concentrat pe această zonă, pentru că avem o cerere constantă de angajare a IT-ştilor din statele non UE, state est europene pentru că vin bine pregătiţi.

Estimăm chiar o creştere a cererii de angajaţi, dacă nu intervine ceva care să oprească această creştere de dezvoltare pe partea imobiliară.

Anul trecut s-a menţinut inclusiv mobilitatea angajaţilor români spre state europene. Trendul a fost liniar, astfel încât în continure, din diverse domenii, în special cele tehnice, trendurile s-au menţinut la nivel ridicat. Odată cu relaxările din celelalte state, plecările angajaţilor s-au acelerat într-un ritm alert, mai ales în ultima lună. Spercăm să vedem îmbunătăţiri, pentru că profesional oamenii încă pleacă, sunt contracte în derulare.

Am întâlnit un fenomen în care multe companii au fost nevoite să sisteze activitatea în statele europene. A fost o reală părovocare să sistezi activitatea şi să revii cu toţi angajaţii în România. Am avut situaţii nu uşor de gestionat, pentru că am adus într-o situaţie peste 1000 de oameni înapoi în România. Provocări vor mai fi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO