Companii

Fuziuni si achizitii de o jumatate de miliard de euro in doua luni. Analistii: „O tendinta de revenire clara se va vedea in 6 luni”

Fuziuni si achizitii de o jumatate de miliard de euro in doua luni: Analistii: „O tendinta de revenire clara se va vedea in 6 luni”
16.03.2010, 00:00 49

Valoarea fuziunilor si achizitiilor finalizate in perioada 15ianuarie - 15 martie a atins 470 mil. euro, potrivit datelorcentralizate de ZF, fiind apropiata de cea inregistrata in primelesase luni ale anului trecut.

In cursul anului trecut valoarea tranzactiilor din piata M&A(merger & acquisition) a scazut in functie de trimestru de 3-7ori, iar in ultimele trei luni din 2009 s-a observat o revenireusoara, cand a avut loc si preluarea operatiunilor locale ale InBevde catre fondul de private equity CVC, printr-o investitie estimatala 300 mil. euro. Analistii spun insa ca este prea devreme pentru aconstata o crestere a apetitului investitorilor pentrubusinessurile din Romania, chiar daca in doua luni au avut loctranzactii cat in intreaga prima jumatate de an din 2009.

In primele sase luni din 2009, piata de fuziuni si achizitii s-aridicat la 452 de milioane de euro, potrivit datelor companieiRaiffeisen Investments, in primele trei luni de anul trecut fiindinchise deal-uri cu o valoare de doar 168 mil. euro, potrivitaceleiasi surse.

"Exista semne de revenire in piata, dar nu este foarte clar dacaputem identifica o tendinta. Exista multi factori de care trebuiesa tinem cont, precum indicatorii macroeconomici, dar de abia intoamna ne putem da seama daca piata s-a dezmortit", a declaratCristian Manole, business analist la casa de investitii CapitalPartners.

In ultimele doua luni principalele sectoare unde a existatactivitate si s-au finalizat preluari au fost retailul (retele sauspatii comerciale), domeniul farmaceutic si cel energetic, in timpce piata imobiliara continua sa inregistreze valori si volumereduse.

"Trebuie sa tinem cont ca sunt tranzactii incepute cu cel putinsase luni in urma, iar primele intentii, contacte, au avut loc inurma cu un an. Adunand timpul necesar fiecarui pas pana lafinalizarea tranzactiei se strang luni bune", a declarat AlexandruFilip, project manager la Roland Berger Strategy ConsultantsRomania.

Tranzactii "win - win"

Consultantii spun ca tranzactiile realizate in ultima perioadadifera de ceea ce se intampla in anii trecuti, fiind in principiufuziuni sau achizitii de tipul "earn - out", unde managerii trebuiesa ramana in companie pentru cel putin inca un exercitiu financiarpentru a confirma rezultatele.

"Nu sunt tranzactii unde proprietarul vinde si pleaca. Ideeaeste ca avem de-a face cu companii bune, cu marja sanatoasa deEBITDA, companii solide. Sunt tranzactii win - win, unde castigaambele parti", a explicat Manole.

Cea mai importanta preluare, din punct de vedere al valorii,este cea realizata de LIDL care a cumparat 96 de magazine Plus.Reteaua Plus a fost evaluata la 200 de milioane de euro.

"Cu Plus, LIDL castiga timp fata de dezvoltarea pas cu pas. Oevolutie fireasca. Daca investitorii recapata increderea inregiunea noastra ar trebui sa cumpere active, mai ales ca acummultiplii sunt mai mici decat in 2008. 2010 ar trebui sa fie un ancu tranzactii importante", a declarat Filip. El a adaugat cadomeniul farmaceutic a reusit in ultima perioada sa atraga multeinvestitii datorita stabilitatii activitatilor derulate. Este cazulFresenius care a preluat doua centre de dializa, segment cu unnumar de pacienti stabili unde exista capacitati clare deexploatat, sau cel al Centrului Medical Unirea, unde fondul deinvestitii Advent a preluat 80% din participatii.

Cum creditarea este inca la un nivel redus, iar sectorulimobiliar, vedeta tranzactiilor din ani trecuti, depinde direct defondurile atrase de la institutiile financiare, analistii apreciazaca sectorul serviciilor si cel energetic vor avea parte de cele maimulte preluari. "Piata a inceput sa se miste pe partea deproductie, dar tot in servicii vor fi cele mai mari tranzactii,chiar daca vor fi servicii financiare sau de alt fel", a declaratManole. Tranzactiile din domeniul imobiliar au reprezentat circa12% din totalul de 470 mil. euro din ultimele doua luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO