Companii

Fuziunea burselor, tot la stadiul de protocol

13.02.2006, 20:04 12

Actionarii Bursei Monetar - Financiare si de Marfuri (BMFMS) de la Sibiu au aprobat la finalul saptamanii trecute protocolul de colaborare cu Bursa de Valori (BVB) din Bucuresti in privinta fuziunii celor doua piete, dar o decizie concreta asupra fuziunii urmeaza sa fie luata tocmai la inceputul lunii mai.

Unii dintre actionarii bursei din Sibiu considera insa ca fuziunea este tergiversata, aratandu-se chiar pesimisti in privinta realizarii acestui proiect, in conditiile in care Bursa de Valori lucreaza in prezent la un soft pentru a permite tranzactionarea instrumentelor financiare derivate, tranzactionare care in prezent se realizeaza numai la Sibiu.

Conducerea Bursei de Valori considera totusi ca fuziunea pietei spot de la Bucuresti si a celei la termen de la Sibiu este un proiect din care ambele burse vor avea de castigat.

"Protocolul s-a aprobat exact in forma in care a fost aprobata la finalul lunii septembrie in AGA de la Bursa, iar aceasta aprobare o consider un pas foarte mare in ceea ce priveste fuziunea celor doua piete", a precizat pentru ZF Septimiu Soica, presedintele Bursei de Valori. "Eu sunt optimist in privinta realizarii fuziunii si, mai mult cred, ca e o solutie buna pentru dezvoltarea ambelor piete", a mai spus el.

Potrivit acestui proiect, fuziunea ar urma sa se faca prin absorbtia Bursei de la Sibiu de catre Bursa de Valori. In cadrul procesului, actionarii bursei de la Sibiu ar urma sa primeasca actiuni in cadrul Bursei de Valori, Actionarii care nu sunt autorizati ca intermediari ar trebui sa primeasca actiuni preferentiale, adica titluri fara drept de vot, dar cu dividend prioritar.

In cadrul adunarii generale actionarii Bursei de la Sibiu nu au aprobat si majorarea capitalului social, preferand sa astepte mai intai sa vada planul de fuziune. Bursa de la Sibiu trebuie sa ajunga la un capital social de 5 mil. euro pana la data integrarii Romaniei in UE, fata de capitalul de 500.000 de euro in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO