Companii

Furtuna din energie de la începutul anului se vede în rezultatele Electrica: Profitul din primele şase luni a fost de 17,7 mil. lei, mai mic cu 95% faţă de primul semestru din 2016

Furtuna din energie de la începutul anului se vede în...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

11.08.2017, 19:50 488

Grupul Electrica (simbol bursier EL) a înregistrat în primul semestru un profit operaţional de 17,7 milioane lei, în scădere cu 308,7 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, o scădere de 95%. Rezultatul negativ vine ca urmare a furtunii din energie din ianuarie, când preţurile au crescut neaşteptat de mult.

„Această scădere a fost generată de condiţiile semnificativ adverse din primul trimestru şi de o îmbunătăţire foarte lentă a acestora în trimestrul al doilea al anului 2017. Astfel, în perioada ianuarie-martie 2017, a fost înregistrată o creştere substanţială a preţului de achiziţie a energiei, respectiv cu 78% pe Piaţa Zilei Următoare şi cu aproximativ 38% pe Piaţa de Echilibrare, faţă de perioada similară a anului precedent. În perioada aprilie-iunie 2017, preţul mediu de achiziţie a energiei s-a menţinut la un nivel cu aproximativ 30% mai mare, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent”, spun reprezentanţii Electrica.

La începutul anului, preţul practicat pe bursa de energie a fost mai mare decât se aşteptau unii furnizori, care se angajaseră să furnizeze anumite cantităţi de energie la un preţ bugetat mai mic.

Din cauza costurilor mai mari cu energia achiziţionată, fără o creştere aferentă a preţurilor de vânzare, marja brută a Electrica a scăzut cu 254 de milioane lei. Mai mult, cheltuielile excepţionale (nerecurente), aferente unor litigii din perioadele precedente, au avut un impact negativ adiţional asupra rezultatelor, în valoare de 38 milioane lei.

Veniturile operaţionale totale ale Grupului Electrica, în semestrul I 2017, în sumă de 2.765,5 milioane lei, au scăzut cu 78 milioane lei, comparativ cu primul semestru al anului 2016. Această diferenţă a fost determinată, în principal, de plusul înregistrat în S1 2016 din restructurarea segmentelor de business neprofitabile (74 milioane lei).

Pe segmentul de furnizare, veniturile nete au scăzut cu 3,3%. În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, veniturile s-au mărit cu 4%, ca rezultat al creşterii tot de 4% a cantităţilor distribuite, atenuând efectul negativ al scăderii tarifelor de distribuţie.

“Rezultatele financiare pentru primul semestru al acestui an sunt marcate, după cum anticipasem, de efectele dezechilibrelor majore din piaţa de energie, ca o consecinţă a rezultatelor înregistrate în trimestrul întâi. Până la acest moment, o parte din impact a fost atenuat. Echipa de management depune în continuare eforturi susţinute în acest sens, continuând, în ritm accelerat, programele de reducere a costurilor, optimizarea proceselor şi a structurilor administrative, programele de plecări voluntare şi revizuirea portofoliului de clienţi (cu aplicarea programelor de stopare a pierderilor), în baza unei strategii revizuite în condiţiile actuale ale pieţei”, spune Cătălin Stancu, director general Electrica.

În S1 2017, grupul Electrica a distribuit aproximativ 9 TWh (în creştere cu 4% faţă de S1 2016) către un număr de aproximativ 3,69 milioane de utilizatori.

Electrica Furnizare are o cotă de piaţă de 39,62%, în timp ce pe piaţa concurenţială deţine o cotă de 12,77% în 2017, conform raportului ANRE din martie 2017.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO