Companii

FT: România e prima ţară din UE care reacţionează prin reducerea dobânzii la criza din Grecia

FT: România e prima ţară din UE care reacţionează prin reducerea dobânzii la criza din Grecia

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

03.11.2011, 12:04 1633

România a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care a redus rata dobânzii de referinţă drept reacţie la criza din Grecia şi la deteriorarea perspectivelor economice, Stefan Wagstyl, editorul pe pieţe emergente al Financial Times, pe blogul beyondbrics.

Confruntată cu riscul reintrării în recesiune, banca centrală a surprins pieţele prin reducerea dobânzii-cheie de la 6,25% la 6% pe an, în ciuda unor riscuri clare de presiuni asupra monedei. Pentru moment, investitorii au reacţionat la ştire din mers, leul menţinându-se stabil în raport cu moneda europeană. Dar legăturile strânse cu Grecia fac din România o ţară vulnerabilă.

"Este o mişcare surpriză. Nu mă aştept să fie începutul unui ciclu de reducere agresivă a dobânzii de referinţă. Există de asemenea riscul de întoarcere la nivelul anterior dacă criza din zona euro se adânceşte", a spus Neil Shearing de la Capital Economics pentru blogul beyondbrics.

Presiunea pentru reducerea dobânzii în România era ridicată pentru că ţara se confruntă cu una dintre cele mai abrupte revizuiri ale perspectivelor de creştere economică din regiune. În ultima prognoză economică, publicată luna trecută, BERD şi-a revizuit prognoza de creştere economică pentru România pentru 2012 de la 2,7% la 1,1%, în condiţiile în care cea mai mare revizuire a fost făcută pentru Slovacia, respectiv de minus 3%.

Cu o creştere de doar 1,5% estimată pentru 2011, România se îndreaptă spre o încetinire prelungită a creşterii economice dacă nu chiar spre recesiune.

Din fericire pentru banca centrală, România are un set de avantaje. În primul rând, ţara are un acord preventiv de 5 mld.euro semnat cu Fondul Monetar Internaţional-muniţie folositoare dacă va exista un atac pe piaţa valutară. Apoi, spre deosebire de alte valute est-europene, leul a rezistat bine în raport cu moneda europeană, înregistrând o depreciere de doar 1,5%. Spre deosebire de zlotul polonez care s-a depreciat cu aproape 10%. Inflaţia, o continuă provocare pentru Bucureşti, a încetinit la 3,% în septembrie şi a intrat în nivelul ţintit de banca centrală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO