Companii

Friesland se pregateste sa preia controlul Napolact

30.04.2003, 00:00 242

Grupul olandez de lacate Friesland ar putea de veni saptamana viitoare actionar majoritar al Napolact Cluj - Napoca, dupa ce va achizitiona de la salariatii companiei inca 11% din actiuni.
Friesland detine din vara anului trecut 40,7% din titlurile Napolact, achizitionate printr-o oferta publica de cumparare pe piata Rasdaq, iar obtinerea pozitiei de actionar minoritar era asteptata de mai mult timp.  
In prezent, singurul actionar care mai poate vinde un pachet de 11% este Asociatia Salariatilor (PAS) Napolact, care detine o participatie de 39,45%.
Conform ultimilor informatii, Asociatia se va desfiinta iar o parte din salariati isi vor vinde actiunile catre Friesland.
"Preluarea pachetului majoritar de actiuni la de catre Firiesland consfiinteste un proces normal. Compania olandeza reprezinta o forta, iar noi nu aveam cum sa ne opunem preluarii. Cel putin in prima faza, nu vor exista schimbari majore in politica firmei" a declarat Vasile Garbouan, directorul general al Napolact.
Surse din piata de capital sustin deja ca Friesland controleaza deja complet Napolact datorita unor cesiuni de actiuni din cadrul PAS, iar achizitionarea a inca 11% din actiuni ramane doar o simpla formalitate. 
Garbouan si-a depus, de fapt, demisia la sfarsitul saptamanii trecute, motivand ca intentioneaza sa se retraga la pensie. El a admis, insa, ca a avut "unele neintelegeri" cu olandezii de la Friesland. "Poate ca retragerea mea e necesara. Friesland va dezvolta acesta afacere intr-un stil occidental. Am o anumita varsta, 69 de ani. E intelept sa te retragi cand simti ca nu mai poti merge inainte", a declarat Vasile Garbouan.
La sfarsitul saptamanii trecute, in Consiliul de Administratie al companiei au fost promovati doi reprezentanti ai actionarului majoritar, Gerbrant Redmer de Boer (presedintele Friesland Romania) si Kiss Pal Istvan (director general al Diviziei Friesland International Olanda). Ceilalti membri sunt: Daniela Ruda (expert de piata la Napolact), Viorica Domsa (director economic Napolact si, de vineri, vicepresedinte al CA) si Ana Cazan (director tehnic Napolact si nou presedinte al CA, respectiv, dupa plecarea lui Garbouan).
Napolact este listata pe piata Rasdaq, unde mai sunt libere la tranzactionare aproximativ 19% din actiunile companiei. Dupa oferta lansata anul trecut de Friesland, actiunile au continuat sa se tranzactioneze la preturi ridicate, jucatorii asteptandu-se la o alta oferta, care sa ii aduca pe olandezi in postura de actionari majoritari.
Pentru a trece de 50% din capitalul Napolact, Friesland este obligata sa lanseze o oferta publica de preluare pentru toate actiunile companiei. Ultima cotatie a Napolact pe Rasdaq a fost de 36.000 lei. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO