Companii

Friesland a obtinut un profit triplu la Industrializarea Laptelui Mures

08.04.2005, 00:33 382

Compania Industrializarea Laptelui Mures, detinuta de producatorul olandez de profil Friesland, a incheiat anul trecut cu un profit net triplu fata de anul anterior, ajungand la aproape 900.000 de euro la o cifra de afaceri de 22,7 milioane de euro (+4,7 milioane de euro fata de 2003).

Oficialii companiei spun ca veniturile din vanzari au avut o evolutie buna datorata atat cresterii productiei, cat si a vanzarilor.

Friesland Romania si-a majorat spre sfarsitul anului trecut capitalul social cu circa 5 milioane de euro, pana la aproape 6 milioane de euro.

Grupul Friesland a intrat pe piata romaneasca in 2001, in urma preluarii operatiunilor detinute de Nutricia Dairy and Drinks (NDD), care a renuntat la activitatea in sectorul produselor lactate in Europa Centrala si de Est.

Compania are trei fabrici pentru productia de lapte si produse derivate - Somesana, Belcar si Industrializarea Laptelui Mures si Napolact Cluj-Napoca.

In anul 2002, Friesland a achizitionat, prin intermediul unei oferte publice, circa 40% din actiunile Napolact, devenind, ulterior, actionarul majoritar al societatii. Printre brandurile vandute de Friesland in Romania se numara produsele lactate Milli si Oke, batoanele de ciocolata Dots, pudra de cafea Completa.

Principalii competitori ai Friesland pe piata interna a produselor lactate sunt Danone, LaDorna, Friesland, Campina, Hochland, Albalact. Romania a negociat cu UE o cota de productie anuala la lapte de 3 miliarde de litri, dar, in acest moment, industria de profil proceseaza doar aproximativ 1,2 miliarde de litri.

Friesland Foods a avut anul trecut o cifra de afaceri de 4,4 miliarde de euro, in scadere cu 3% fata de anul anterior si un profit net de 70 de milioane de euro, in crestere cu 25%. Compania are 17.500 de angajati din care peste 12.000 in afara Olandei.

stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO