Companii

Fraţii Pavăl de la Dedeman au lansat oficial propriul fond de investiţii dedicat IMM-urilor româneşti şi care vizează intrarea ca parteneri minoritari cu 5-10 milioane de euro într-o afacere

Dragoş Pavăl -  Dedeman (stg) şi Laurenţiu Ciocârlan, coordonator al Equiliant Capital (dr.)

Galerie foto

Autor: Cristian Hostiuc

01.06.2019, 02:28 6711

Fraţii Pavăl de la Dedeman, cel mai puternic business antreprenorial românesc, au lansat oficial miercuri seară Equiliant Capital, propriul fond de investiţii dedicat IMM-urilor româneşti care au deja un business cu o istorie, dar care au nevoie de bani pentru dezvoltare şi extindere.

Tichetul de intrare va fi cuprins între 5-10 milioane de euro, iar firma trebuie să aibă o valoare cuprinsă între 10 şi 30 de milioane de euro.

“De doi ani avem resurse suplimentare din businessul Dedeman şi ne-am gândit cum putem să investim aceşti bani mai bine în economia românească, dar să-i ajutăm şi pe antreprenorii români care sunt ca noi”, a declarat Dragoş Pavăl, preşedintele Pavăl Holding.

„Am discutat despre acest lucru cu mai mulţi bancheri, manageri de fonduri, am analizat propunerile şi cel mai interesant proiect prezentat a fost cel al lui Laurenţiu Ciocârlan (director în Raiffeisen Bank). Am negociat cu Laurenţiu condiţiile contractuale şi aşa a apărut fondul de investiţii Equiliant Capital, care, chiar prin denumire, arată o legătură dintre capital şi conceptul de business al antreprenorului. Credem că acest proiect va servi o nevoie reală a firmelor mici şi mijlocii din România, aceea de a avea capital pentru dezvoltare şi extindere.“

Laurenţiu Ciocârlan, care a plecat de la Raiffeisen, divizia Piaţă de Capital, pentru a deveni partenerul coordonator al fondului, a spus că intenţia este de a acoperi o piaţă unde fondurile de investiţii prezente în România se uită mai puţin, cu un tichet de intrare de sub 10 milioane de euro.

Ne uităm la companii româneşti lideri de piaţă în domeniul lor de activitate, care au deja un istoric şi care vor să crească organic şi prin achiziţie şi au planuri de extindere regionale. “Sunt antreprenori români care sunt confortabili cu ideea să iasă în regiune.”

Fondul va intra ca acţionar minoritar şi se va baza pe conceptul de business şi pe planul de afaceri prezentat de antreprenor. “Noi nu vrem să preluăm conducerea afacerii, noi ne bazăm pe ideile antreprenorului, pe strategia lui, noi nu vrem deţineri majoritare”, a menţionat Ciocârlan.

Fondul este flexibil şi poate coborî cu investiţia sub 5 milioane de euro sau poate să depăşească 10 milioane de euro dacă este nevoie. Perioada de deţinere este de 3-7 ani, iar ieşirea din afacere ar urma să fie realizată de principiu cu acţionarii fondatori ai businessului sau prin vânzarea participaţiilor pe bursă, prin intermediul unei oferte de vânzare de acţiuni.

Există şi situaţia ca acţiunile să fie vândute şi către antreprenorul fondator.

Fondul este deschis să investească în mai multe domenii, singurul sector unde nu se vor băga fiind cel de tehnologie.

Pe piaţa românească sunt mai multe fonduri de investiţii, cele mai multe aparţinând unor investitori străini. Toată lumea caută companii antreprenoriale româneşti cu potenţial de creştere, dar numărul lor este extrem de limitat. În România sunt numai 22.000 de companii, care au o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro, dintre care numai 40% sunt româneşti. Plaja de companii la care se uită Equiliant Capital este de numai 700 de companii.

Fraţii Pavăl au ajuns cu reţeaua Dedeman la afaceri de 1,4 miliarde de euro, cu un profit de peste 200 de milioane de euro. În ultimul an, fraţii Pavăl au cumpărat două proiecte de clădiri de birouri, de aproape 300 de milioane de dolari, în Bucureşti şi Cluj. De asemenea, au cumpărat cu peste 140 de milioane de euro 30% din Alro Slatina.

Dragoş Pavăl a spus miercuri seară că acum aproape 25 de ani, când a început prima afacere, “nu ştiam nici măcar ce înseamnă acest cuvânt, de a fi antreprenor, nu ştiam ce este businessul, nu ştiam ce este un plan de afaceri. Dar am învăţat extrem de repede că menirea unui antreprenor este să identifice sursele de finanţare”.

Primul împrumut  a fost luat de la o bancă de stat şi era prelungit lunar. Împrumutul care a făcut dsiferenţa a fost luat la începutul anilor 2.000 de la o bancă internaţională prezentă în România, ABN Amro, care a finanţat reţeaua Dedeman pe baza istoricului, fără garanţii.

În 2009, când a venit criza, Dragoş Pavăl spune că băncile i-au anunţat închiderea liniilor de finanţare când ei trebuia să construiască magazinul.

„Atunci am luat o decizie pe care nu i-aş recomanda-o niciunui antreprenor, să se finanţeze din capitalul de lucru. Apoi am primit o finanţare de la bancă, care ne-a ajutat mai departe“.

cristian.hostiuc@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO