Companii

Fratii Cuc au cerut insolventa propriilor magazine SPAR, al treilea mare retailer alimentar roman

Fratii Cuc au cerut insolventa propriilor magazine SPAR, al treilea mare retailer alimentar roman

Majoritatea operatorilor romani au raportat scaderi ale afacerilor intre 15 si 20% pe primul semestru din an.

13.08.2009, 17:48 437

Fratii Cuc, proprietarii retelei de 20 de supermarketuri SPAR si ai companiei de distributie Astral Impex, firme care ruleaza anual afaceri de 200 mil. euro, au cerut deschiderea procedurii insolventei a retailerului SPAR Romania, potrivit informatiilor de la Tribunalul Arad. Cererea lor a fost aprobata in iulie, urmand ca in toamna compania sa propuna un plan de reorganizare care va fi votat de creditori.

SPAR este primul mare retailer alimentar care intra in procedura de reorganizare judiciara, de la declansarea crizei economice si pana in prezent. Contactati de ZF, fratii Cuc au transmis ca nu doresc sa comenteze pe baza acestui subiect.

 Administratorul judiciar provizoriu numit de instanta in acest dosar a declarat pentru ZF ca proprietarilor SPAR nu li s-a luat dreptul de a-si administra afacerea si ca in acest moment sunt inventariate creditele retelei catre furnizori si banci.

„SPAR are termen pana in octombrie pentru depunerea planului de reorganizare, iar pana la aprobarea acestuia de catre creditori compania are dreptul de a-si administra singura afacerea", au declarat reprezentantii firmei numite administrator judiciar provizoriu al SPAR.

Reteaua este operata la nivel local prin licenta de la compania olandeza SPAR, care insa nu detine participatii la firma SPAR SRL inregistrata in Arad. Actionarul majoritar al SPAR SRL este compania de distributie Astral Impex, detinuta de fratii Ioan si Floare Cuc. In 2007, Astral Impex, distribuitor al produselor Philip Morris, Kraft Foods si Wrigley, a avut o cifra de afaceri de 168 mil. euro si un profit net de 1 mil. euro, potrivit ultimelor date disponibile la Ministerul de Finante. La randul sau, reteaua locala SPAR a raportat pe 2007 pierderi de circa 3,3 mil. euro, la o cifra de afaceri de 37,5 mil. euro, cu 14 magazine operationale.

Extindere franata brusc

Primul magazin SPAR pe piata locala a fost deschis la jumatatea lui 2006, la Arad. Fratii Cuc au extins puternic reteaua pana in 2009, ajungand in mai putin de trei ani la 21 de magazine cu o suprafata totala de vanzare de peste 20.000 de metri patrati si afaceri de 44 mil. euro. Reteaua avea in 2007 un numar mediu de 717 angajati, potrivit ultimelor date disponibile.

 SPAR a fost insa printre primii retaileri alimentari de top care si-au diminuat suprafata de vanzare, pe o piata care continua sa se dezvolte, insa intr-un ritm mai lent in acest an. Astfel, compania anunta la inceputul anului inchiderea singurului hipermarket din retea, la Targu Mures, in care investise 3,6 mil. euro.

Decizia a fost motivata de intentia de a continua dezvoltarea retelei doar pe segmentul supermarketurilor, pe care opereaza in acest moment 20 de unitati.

In acest an retailerul a renuntat insa la mai multe locatii in care urma sa deschida magazine noi, potrivit datelor din piata de real estate.

Reteaua valora anul trecut 26 mil. euro

Fratii Cuc au ajuns anul trecut la negocieri avansate cu un fond strain de investitii, Argus Capital, pentru vanzarea unui pachet de 49% din reteaua SPAR, potrivit unor surse din piata citate in octombrie anul trecut de ZF. Reteaua fusese evaluata, conform aceleiasi surse, la 26 mil. euro, avand la acea data 17 magazine operationale. Criza financiara i-a determinat insa pe actionarii fondului de investitii sa renunte la planurile de achizitie a retelei SPAR, in decembrie anul trecut. Actionarii SPAR nu au dorit insa sa comenteze la acea data pe marginea discutiilor de vanzare cu fondul de investitii.

Tot in toamna anului trecut, actionarii SPAR au schimbat echipa de top management a retelei, fiind numiti directori noi de marketing, resurse umane, precum si un nou director general. Fratii Cuc au adus-o astfel la conducerea retelei pe Sorana Georgia, un manager cu o experienta de 12 ani in cadrul Metro, cel mai mare grup de retail european, acumulata pe piata locala si in strainatate.

A ramas fara director general

Contactata de ZF, Sorana Georgia a precizat ca a plecat de la SPAR in urma cu trei luni, iar acum detine propria afacere in consultanta de management in Brasov. „Angajamentul meu fata de SPAR a fost de la inceput pe termen scurt, putand fi reinnoit in cazul in care se finaliza tranzactia prin care un fond strain de investitii intra in actionariatul retelei", a declarat Sorana Georgia. Ea a mai spus ca discutiile de vanzare a unei participatii din retailer s-au finalizat fara rezultate in luna decembrie a anului trecut, din cauza crizei financiare care a determinat fondurile de investitii sa renunte la orice planuri de achizitii.

Cum s-a ajuns aici?

Majoritatea operatorilor romani au raportat scaderi ale afacerilor intre 15 si 20% pe primul semestru din an fata de aceeasi perioada din 2008. 

„Sunt mai multi retaileri locali in situatia de a nu-si putea plati furnizorii, din lipsa de lichiditati. Este un fenomen extrem de nociv pentru piata, pentru ca acesti clienti pot crea precedente periculoase pentru relatiile furnizorilor cu comerciantii locali", subliniaza Silviu Toader, directorul general al producatorului de dulciuri Perfetti Van Melle. Compania se numara printre furnizorii care au cerut in instanta declansarea procedurii de insolventa a SPAR, avand de recuperat circa 144.000 de lei de la reteaua de magazine.

Si fostul furnizor de servicii de publicitate si PR al retelei, compania Trend Communication din Cluj, a cerut in acest an declansarea procedurii de insolventa a SPAR.

„Am colaborat cu SPAR din ianuarie, iar pe 8 iunie am sistat contractul pentru ca dupa sase luni am incasat 5.000 de lei si am acumulat debite de 80.000 de lei. Daca au depus cerere de intrare in procedura de insolventa probabil ca toate dosarele pe care furnizorii le-au deschis anterior au fost blocate", a afirmat Horia Bogdan, managing partner si actionar al companiei Trend Communication.

 Furnizorii spun ca s-a ajuns la blocaje serioase in comert pentru ca retailerii s-au extins mai mult decat au putut sustine, in special prin credite de la banci si de la furnizori. „S-au extins prea mult cu bani de la furnizori. Taxele de listare, pe care furnizorii le platesc in fiecare an retelelor de magazine si pe care noi le amortizam pe o perioada mai lunga de timp, sunt bani care nu mai pot fi recuperati daca se inchid aceste unitati", a subliniat un producator care nu a dorit sa-i fie mentionat numele.

Din retailul alimentar modern, cea mai importanta restructurare la nivel operational si financiar a fost anuntata recent de catre reteaua PIC. Grupul controlat de fratii Ilie si Cornel Penescu a renuntat in acest an la 1.200 de angajati si cauta in acest moment investitori pentru vanzarea activelor prin sistem sell and lease back.

Ce urmeaza la SPAR?

Administratorul judiciar provizoriu al retelei spune ca, in cazul reorganizarii sub incidenta legii insolventei, exista in general doua metode de a scoate compania din starea de insolventa: fie se gasesc solutii de crestere a veniturilor prin vanzarea unor active care nu participa la activitatile curente ale firmei, fie se reduc drastic costurile. Una din metodele la care actionarii pot apela pentru a aduce lichiditati in firma este atragerea unui alt actionar.

 „Eu nu inteleg cum se poate reorganiza un retailer atata timp cat exista riscul ca furnizorii sa nu mai vrea sa-i livreze marfa din cauza datoriilor acumulate. Fara produse la raft cum poate avea venituri?", a afirmat Ciprian Banciu, proprietarul Match Point, un fost furnizor al SPAR.

Adiministratorul judiciar provizoriu al SPAR a afirmat, ca raspuns la aceasta intrebare, ca legea insolventei este facuta in asa fel incat sa previna o astfel de situatie (blocarea livrarilor de marfa catre un retailer). Astfel, in momentul declansarii procedurii insolventei la un retailer, facturile emise de furnizori dupa acest moment vor avea prioritate in fata celor emise anterior. „Un furnizor care continua livrarea catre un retailer aflat in reorganizare sub incidenta legii insolventei trebuie sa stie ca legea cere sa se plateasca cu precadere, inaintea tuturor, facturile curente emise dupa deschiderea acestei proceduri".

Si actionarii Trident cer sa intre in insolventa cu magazinele detinute

 Trident Trans Tex din Sibiu, al doilea mare retailer alimentar roman dupa valoarea afacerilor, a cerut in urma cu cateva zile deschiderea procedurii insolventei companiei, motivand lipsa de lichiditati pentru achitarea facturilor, potrivit datelor furnizate de reprezentantii Tribunalului Sibiu. Cererea nu s-a solutionat pana la data transmiterii acestui material.

Trident opereaza o retea de cinci supermarketuri si hipermarketuri, care in primul semestru a raportat vanzari de 16,2 mil. euro, in scadere cu 22% in lei fata de aceeasi perioada din 2008.

Compania a inchis in urma cu cateva zile centrul comercial Trident Shopping Center din Sibiu, care fusese inaugurat in aprilie prin investitii estimate la 15 mil. euro. Proiectul era ancorat de un hipermarket Trident de 8.000 mp.

Actionarii Trident sunt sibienii Constantin si Alina Mateescu, care detin afaceri in mai multe domenii. Ei nu au transmis comentarii pe acest subiect pana la inchiderea editiei.

Grupul Trident Trans Tex a pornit de la o afacere de import de haine, s-a dezvoltat apoi in domenii ca exploatari forestiere, transport intern si international de marfa si imobiliare, iar primul supermarket a fost deschis in 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO