Companii

Francisc Bodo: Fondurile de private equity fac companiile mai profitabile cu 30%

Francisc Bodo: Fondurile de private equity fac companiile mai profitabile cu 30%

Francisc Bodo, fostul director de investitii al GED: Faptul ca punem presiune pe management, ca dam targeturi ce trebuie atinse intr-un interval determinat de timp, si nu doar finantare, duce la o crestere a profitului si a eficientei.

16.06.2008, 18:55 122

Francisc Bodo a renuntat la cariera in domeniul private equity pentru a intra pe piata de consultanta cu propria companie, Bodo Consulting.
"Eram un functionar la GED si acum am devenit antreprenor. Imi place sa fiu aproape de actiune si de decizie pe o piata care se schimba foarte repede. Plecarea mea din private equity a marcat trecerea de la adaugarea de valoare inspre crearea de valoare", marturiseste fostul director al GED, companie de investitii private cu plasamente de peste 100 de milioane de euro pe piata locala.
In cei peste 11 de ani de cariera in cadrul companiei spaniole de private equity GED, Bodo a fost implicat in proiecte ample de investitii, precum afacerea Sicomed, cea din retailul de electrocasnice cu Arctic, parcul de afaceri IRIDE si lantul hotelier Continental Hotels.
La sfarsitul anilor '90, Fondul Roman Post Privatizare (FRRP), administrat de GED si la care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) controla 57% din capital, a achizitionat 20% din Continental Hotels de la Radu Enache, proprietarul lantului.
" Exitul din Continental Hotels a fost cea mai dificila tranzactie, pentru ca acordul nostru cu Radu Enache era acela de a derula o Oferta Publica Initiala (IPO) in vederea listarii la Bursa, programata pentru 2006. Insa cererea de servicii in domeniul investment banking peste nivelul ofertei, alaturi de listarea Transelectrica au condus la amanarea IPO-ului Continental Hotels", spune Bodo.
In toamna anului 2006, administratorii FRPP au fost nevoiti sa vanda pachetul de actiuni detinut lui Radu Enache, sub presiunea incheierii duratei de viata a fondului.
O alta tranzactie pe care Bodo nu o va uita foarte usor este Sicomed, de data aceasta pentru ca a fost una dintre cele mai profitabile investitii ale GED pe piata locala. Fostul director de investitii prefera ca profitul obtinut de GED in urma vanzarii Sicomed sa nu fie facut public.
"Nu am preluat producatorul de medicamente singuri pentru ca atunci exista o limita de expunere pentru fiecare proiect, astfel ca am investit alaturi de compania elena de investitii Global Finance. Cand ne-am decis sa cautam o banca de investitii pentru a pregati vanzarea Sicomed, compania ne-a fost luata practic din mana", continua Bodo.
In 2005, GED a iesit din actionariatul Sicomed in urma unei tranzactii in valoare de 200 de milioane de euro. Producatorul ceh de medicamente Zentiva a devenit astfel principalul actionar al Sicomed.
Fondurile de private equity aduc un plus de eficienta si profitabilitate companiilor in care au investit. Mai exact, firmele "investite" de fondurile de private equity sunt cu pana la 30% mai profitabile decat cele obisnuite pe piata locala.
In Europa, rata medie de crestere raportata de companii este de 15%.
Accelerarea productivitatii si profitului nu se datoreaza doar infuziilor de capital si investitiilor cu care vin la pachet fondurile de private equity, ci mai ales impunerii unor obiective clare si termene limita concrete ce trebuie atinse pe parcusul a trei sau cinci ani cat dureaza "sederea" fondului in companie.
"Faptul ca punem presiune pe management, ca dam targeturi ce trebuie atinse intr-un interval determinat de timp, si nu doar finantare, duce la o crestere a profitului si a eficientei", conchide Bodo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO