Companii

Francezii de la Michelin asteapta sa scape de pierderi incepand de anul viitor

27.11.2003, 00:00 34

La doi ani de la intrarea sa in Romania, grupul francez Michelin va ajunge in 2003 la o cifra de afaceri anuala de 90 de milioane de euro. Michelin va majora capitalul social al celor doua fabrici din Romania, Victoria Floresti si Silvania Zalau, cu peste 27 de milioane de euro.
"Estimam ca cifra de afaceri la nivelul holdingului va creste pe ansamblul acestui an cu 25% fata de anul trecut, cand a depasit 70 de milioane de euro", a declarat Cristina Hanganu, director de comunicare la Michelin Romania. Cu toate acestea, activitatea din Romania va aduce si anul acesta pierderi pentru producatorul francez.
"Speram ca investitiile realizate pana in prezent si mentinerea ritmului de crestere a cifrei de afaceri sa aduca anul viitor un rezultat operational pozitiv", a completat Hanganu.
Investitiile totale ale Michelin in Romania depasesc, potrivit oficialului Michelin Romania, 35 de milioane de euro. "Acestea au fost concretizate in retehnologizarea capacitatilor de productie existente, instruirea angajatilor si asimilarea de noi produse in fabricatie. Pana in 2010, suma totala va atinge 60 de milioane euro", a afirmat Hanganu.
Valoarea include, potrivit oficialului citat, si fondurile alocate de francezi pentru construirea, in orasul Zalau, a unei fabrici de cord metalic, unul dintre elementele utilizate in realizarea carcasei anvelopelor. "Investitia a inceput in luna septembrie a acestui an, iar productia va incepe in luna septembrie a anului viitor. Valoarea totala a proiectului, care include atat investitia propriu-zisa in utilaje, cat si in constructiile aferente sau chiar pregatirea personalului, va fi de 20 milioane euro", a mai spus Hanganu.
Investitiile totale efectuate de Michelin ar trebui sa permita grupului francez sa ajunga la orizontul anului 2007 la o productie anuala de 5 milioane anvelope pentru autoturisme si 600.000 pentru camion.



Doua majorari dintr-un foc
Michelin a cumparat in august 2001 doua fabrici de anvelope ale grupului Tofan, Silvania Zalau, Victoria Floresti si activitatea de resapare Tofan Recap, 20 de depozite cu vanzare, precum si intreaga retea de puncte de vanzare francizate Automaxima. Acestea au fost incluse in cadrul unei companii de tip holding, Michelin Romania. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa cea mai vehiculata suma este de 80 de milioane de dolari, bani incasati de fondul de investitii Nomura International si omul de afaceri Gelu Tofan, fondatorul grupului.
Producatorul francez a decis ca toate investitiile pe care le-a facut pana in prezent in cadrul celor doua fabrici sa fie incluse in capitalul social, ceea ce se va traduce intr-o majorare cu 27,5 milioane euro (1.100 de miliarde de lei). "Majorarile de capital vor fi luate in discutie la inceputul lunii vitoare. In cazul fabricii de la Victoria, propunerea de crestere a capitalului este de 532,1 miliarde lei, iar la Silvania 552,6 miliarde lei", a explicat Hanganu. In prezent, Victoria Floresti are un capital social de 264,03 miliarde lei, iar Silvania Zalau - 138,94 miliarde lei. Michelin Romania detine 95,55% din actiunile Victoria Floresti si 99,49% din actiunile Silvania Zalau.
Potrivit oficialului Michelin vor fi emise si actiuni in valoare de circa 24,74 miliarde lei, in cazul Victoria Floresti, si de peste 2,8 miliarde lei, la Silvania Zalau, pentru ca ceilalti actionari minoritari sa isi mentina cota de participare.
In prezent, in cadrul holdingului Michelin intra pe langa cele doua fabrici si atelierul de resapare Tofan Recap si serviciul central de vanzari si distributie, 21 de depozite si centre de distributie pneuri si 2.000 de puncte de desfacere cu franciza Automaxima.
Dintre concurentii pe plan mondial ai Michelin, in Romania mai are activitati de productie si grupul german Continental, care detine la Timisoara o fabrica in care a investit peste 120 de milioane de euro. Cea mai mare parte a productiei realizata de Continental in Romania este destinata exportului.
Producatorul italian Pirelli va incepe in Romania activitati de productie, insa nu de anvelope, ci de cord metalic, dupa ce a achitionat producatorul local Cord Buzau, valoarea investitiei urmand a fi situata la 10 milioane euro. Pirelli este prezent in acest moment in Romania doar cu activitati comerciale, defasurate prin mai multi importatori. Ceilalti mari producatori de anvelope sunt la randul lor prezenti pe piata romaneasca insa numai cu activitati comerciale. Goodyear detine de la inceputul acestui an o filiala locala a€“ Goodyear Romania, iar grupul americano-japonez Bridgestone este prezent prin importatori.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO