Companii

Francezii de la Distrigaz Sud au gasit alternativa la gazele rusesti in Ucraina

16.06.2005, 19:37 33

Grupul francez Gaz de France, noul proprietar al distributiei de gaze Distrigaz Sud, a incheiat la Paris un acord cu compania ucraineana de petrol si gaze Naftohaz in vederea alimentarii cu gaze a retelelor operate de catre francezi in Romania, a declarat Oleksyi Ivchenko, directorul general al Naftohaz, citat de agentia rusa de presa Interfax.

Oficialul companiei Naftohaz a facut de asemenea o oferta companiei franceze de a stoca gazele in depozite din Ucraina pe timpul verii.

Miscarea facuta de noii proprietari francezi ai Distrigaz Sud va avea un impact puternic pe piata gazelor din Romania, a carei dependenta de gazele din Rusia devenea din ce in ce mai accentuata.

"Luam in considerare cumpararea in comun de actiuni in retelele de transport al gazelor din Romania", a mai spus seful companiei ucrainene.

Finalizarea tranzactiei de achizitie a 51% din actiunile Distrigaz Sud de catre Gaz de France a avut loc recent, francezii numindu-si deja managerii la conducerea companiei romanesti.

Francezii au cumparat pachetul majoritar al companiei romanesti in cadrul unei tranzactii in valoare de 311 milioane de euro.

Strategia Gaz de France vizeaza o consolidare si o extindere a operatiunilor in Romania, grupul fiind interesat de privatizarea distributiei de electricitate Electrica Muntenia Sud, dar si de o eventuala preluare a producatorului de gaze Romgaz Medias.

Piata gazelor din Romania se remodeleaza acum in urma primelor miscari facute de investitorii strategici intrati pe piata. Astfel, gigantul german al utilitatilor - E.ON a anuntat recent semnarea unui acord cadru cu Gazprom (Rusia), care este interesata de a se implica in operatiunile E.ON din Romania.

E.ON a cumparat pachetul de 51% din actiunile distributiei de gaze Distrigaz Nord pentru 304 milioane de euro, iar urmatorul pas a fost achizitionarea distributiei de electricitate Electrica Moldova.

Valoarea acestei tranzactii a fost de 100 de milioane de euro.

Gazprom are monopol de ani buni asupra importurilor de gaze din Romania, care sunt intermediate de catre case de comert cu actionariat mixt Wintershall - Gazprom.

Concernul rus a refuzat sa reia importurile directe, iar anul trecut a incercat sa joace cartea contractelor pe termen lung ca unul din elementele ofertei facute pentru preluarea Distrigaz Sud.

Rusii au pierdut cursa pentru privatizarea Distrigaz Sud in fata francezilor, insa ultimele informatii indica faptul ca Gazprom se repozitioneaza in Romania prin intermediul E.ON, proprietarul Distrigaz Nord.

Gazprom acopera prin importuri circa o treime din cererea interna de gaze.

Francezii de la Gaz de France si germanii de la E.ON au afirmat in dese randuri ca doresc ca relatia Romaniei cu Gazprom sa nu fie afectata de efectele privatizarilor derulate la Distrigazuri.

De asemenea, cei doi investitori cu operatiuni pe scara larga pe piata gazelor din Europa Centrala si de Est au asigurat Romania ca vor incerca sa asigure mai multe surse de alimentare cu gaze.

Piata de gaze din Romania urmeaza sa fie remodelata practic dupa trecerea distributiei de gaze in mana investitorilor strategici privati, jucatori de talie europeana.

In plus, privatizarea Romgaz Medias, unul dintre cei mai importanti producatori de gaze din regiune, va transa definitiv lucrurile pe piata romaneasca de profil.

Deja, Petrom, cel mai mare producator de gaze din Romania, a intrat in portofoliul austriecilor de la OMV. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO