Companii

Fotbalul intră în faliment

Fotbalul intră în faliment

Autor: Doru Gheorghiu

21.09.2011, 00:06 1737

Chiar dacă meciuri încă se joacă şi chiar dacă patronii se declară încă prosperi la TV, fotbalul nostru suferă tot mai acut din punct de vedere financiar. Datoriile acumulate de cluburile din Liga I sunt mai mari ca niciodată, ajungând la aproape jumătate din totalul bugetelor!

ProSport a aflat că, în urma procesului de licenţiere a cluburilor din primele două ligi din România, s-a constatat un fapt mai mult decât îngrijorător. Ca repere financiare, fotbalul româ­nesc e falimentar. Astfel, bugetele însu­mate ale cluburilor din primul eşalon se ridică la aproximativ 100 de milioane. Pare o cifră impresionantă pentru România, dar, alăturată datoriilor acumulate ca total de către toate cele 18 grupări, induce o foarte mare îngrijorare. Este vorba de 45 de milioane pe care Steaua, Dinamo şi celelalte echipe din prima ligă le au de plătit ca datorii strânse pe diverse canale.

Salarii mai mici, transferuri mai puţine

Un principiu economic de bază regle­mentează că o afacere de orice fel intră sub spectrul falimentului în momentul în care datoriile acumulate depăşesc 20% din încasări. În cazul primei noastre ligi, procentul este dublu.

Mai precis, aproape jumătate din ceea ce încasează cluburile din Liga I ar trebui să plătească drept datorii! Efectul logic imediat ar fi diminuarea bugetară pentru sezonul viitor, cu efect de domino asupra tuturor celorlalte aspecte ce ţin de contabilitatea unui club, începând cu sume mai mici plătite pe transferuri sau rărirea acestora şi salarii mai mici stabilite pentru fotbalişti. Sigur că o parte însemnată din datoriile acumulate de cluburile româneşti sunt cele către stat, care pot face subiectul unor reeşalonări, însă pericolul falimentului e real şi se poate traduce în viitorul apropiat prin alte grupări dispărute, după modelul Urziceniului.

Gigi, bogat pe banii băncilor!

Interesant e că, din valoarea îndatorării Ligii I, adică aproximativ 100 de milioane de euro, 73 de milioane de euro sunt reprezentate de împrumuturi. La această sumă, Rapid contribuie cu o pondere de 30%.

Valoarea împrumuturilor celor din Giuleşti se ridică, deci, la aproximativ 22 de milioane de euro, mare parte dintre ele provenind din vremea în care Fathi Taher descălecase la Rapid cu intenţia de a prelua echipa. Interesant este însă că şi Steaua este împrumutată din greu, deţinând un procent de 27% din totalul împrumuturilor făcute în Liga I.

Citiţi mai multe despre intrarea în faliment a fotbalului românesc pe www.prosport.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO