Companii

Fostul sef al Termoelectrica aduce Verbund pe piata

14.11.2006, 19:04 46

Verbund - Austria, una dintre cele mai mari companii energetice din Austria, isi va deschide pana la sfarsitul anului o filiala la Bucuresti, iar reprezentantul companiei in Romania va fi Ovidiu Pop, fostul director general al companiei producatoare de energie Termoelectrica.
"Prin intermediul acestei filiale, Verbund este interesata sa participe la privatizarile din sector. Compania este interesata de segmentul producerii de energie in Romania si de aceea intentioneaza sa participe la privatizarea complexurilor energetice Turceni si Rovinari, precum si a unor termocentrale si hidrocentrale", a declarat Pop.
"De asemenea, nu excludem participarea la privatizarea filialelor de distributie ramase", a mai precizat reprezentantul Verbund. Pana la sfarsitul acestui an, Ministerul Economiei si Comertului a anuntat scoaterea la privatizare a celor doua complexuri energetice, Turceni si Rovinari, dar si a celor trei filiale de distributie si furnizare a energiei electrice, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord. Totodata, Verbund ar putea participa si la constructia unor capacitati de producere a energiei electrice obtinuta din surse regenerabile.
Verbund este una dintre cele mai mari companii din sectorul energetic din Austria care functioneaza sub forma unei companii integrate care cuprinde atat activitati de productie, cat si de transport si furnizare de electricitate.
Statul austriac este principalul actionar al Verbund, cu o participatie de 51%. Compania a avut anul trecut vanzari de peste 2,5 miliarde de euro si a obtinut un profit operational de 527 mil. euro. Ovidiu Pop a demisionat la inceputul lunii octombrie din functia de director general al Termoelectrica, functia sa fiind preluata de fostul director comercial al firmei, Viorel Marian. La sfarsitul saptamanii trecute, Verbund a semnat un memorandum cu firma rusa OAO HydroOGK pentru realizarea unui studiu privind constructia unor noi unitati de productie de energie electrica in Rusia. La inceputul lunii mai, Verbund a incheiat un acord de 13 miliarde de euro, prin care ar fi urmat sa fie preluata de grupul OMV, insa achizitia, cea mai importanta tranzactie de acest tip din Austria, a esuat ca urmare a opozitiei venite din partea autoritatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO