Companii

Fostul sef al SPAR vrea afaceri in industria alimentara

16.10.2008, 14:46 35

Francezul Rino Tizzanini, care a condus reteaua de supermarketuri SPAR de la intrarea acesteia pe piata locala, in 2005, pana la inceputul acestei luni, spune ca s-ar putea intoarce in retail de anul viitor, dupa ce va pune pe picioare propria afacere in sectorul productiei alimentare.

"Am refuzat oferta SPAR de a ramane in companie ca si country manager pe partea de dezvoltare si strategie. Pana acum, am primit doua oferte din partea unor retaileri francezi care vor sa intre pe piata din Romania, insa pana la inceputul anului viitor ma voi ocupa de un proiect personal, deschiderea unor unitati de productie de alimente semipreparate, impreuna cu 1-2 parteneri", a declarat Rino Tizzanini. El a mai precizat ca investitia in primele doua unitati de productie, in orasele Bucuresti si Timisoara, ar putea fi estimata la un milion de euro.
"Tintim un segment de nisa in Romania, deoarece produsele vor fi o noutate pe piata locala. Insa nu voi renunta la retail, pentru ca am acumulat multa experienta in acest sector."
Inainte de a veni la SPAR, Tizzanini a condus timp de mai multi ani operatiunile locale ale retelei franceze de magazine cu discount Profi. La finele anului 2004, managerul a fost anuntat de catre consiliul director al Profi de incetarea relatiei de colaborare, insa acesta a dat in judecata compania si a fost repus in functie.
Nici la SPAR nu au incetat neintelegerile cu actionarii, Tizzanini spunand ca in ultimele luni si-au dat demisia mai multi manageri de top din cauza situatiei existente in cadrul companiei. Recent, compania a anuntat modificari semnificative la nivelul echipei de management. Astfel, in locul lui Tizzanini la conducerea retelei SPAR a fost numita Sorana Georgia, care a ocupat mai multe functii de conducere in cadrul grupului Metro, in reteaua de Cash & Carry si in Real Hypermarket.
In afara de schimbarea directorului general, SPAR a mai anuntat si un nou director de marketing in persoana Gabrielei Mengher, care anterior a ocupat o pozitie similara in cadrul Profi Timisoara. Compania are si un nou director de resurse umane, Mircea Cristian, care a ocupat aceeasi functie timp de doi ani la operatorul aerian Carpatair.
Reteaua SPAR este operata la nivel local de catre o companie controlata de fratii Adrian si Floare Cuc. Acestia au adus pe piata romaneasca reteaua olandeza de supermarketuri SPAR prin licenta de operare si au extins-o pana la 17 unitati, prin investitii cumulate de aproximativ 22 de milioane de euro.
Fratii Cuc, printre cei mai discreti oameni de afaceri romani, detin si compania Astral Impex, al treilea mare distribuitor de bunuri de larg consum de pe piata locala, cu afaceri de 168 mil. euro in 2007.
Acestia ar putea atrage un fond de investitii in actionariatul operatorului local al SPAR, potrivit unor surse din piata.
Extinderea SPAR in Romania ar putea fi accelerata de aceasta schimbare de actionariat.
Retailerul a deschis primul magazin nivel local in 2006, iar anul trecut a raportat la Ministerul de Finante o cifra de afaceri de 38,4 mil. euro, cu 14 unitati operationale insumand o suprafata de vanzare de 15.500 de metri patrati.
Tinta retailerului pe piata romaneasca este dezvoltarea unei retele de 55 de supermarketuri pe termen mediu, iar pe termen lung aceasta ar putea ajunge la 250 de unitati.
 
Ce lasa in urma Rino Tizzanini?
  • Spar a intrat pe piata in 2006
  • Cifra de afaceri in 2007: 38,4 mil. euro
  • Numar de unitati: 17 supermarketuri
  • Tinta pe termen mediu: 55 de unitati
  • Tinta pe termen lung: 250 de unitati

Sursa: Compania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO