Companii

Forţa de muncă s-a scumpit în România

Forţa de muncă s-a scumpit în România

Autor: Ana Maria Neagu

02.09.2011, 10:02 584

Costul orar al forţei de muncă, în funcţie de numărul zilelor lucrătoare, a crescut în trimestrul al doilea cu 4,2% faţă de primele trei luni, ca urmare a majorărilor din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, industria extractivă şi distribuţia apei şi salubritate.

Astfel, în aprilie-iunie 2011, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a avut o creştere de 15,59% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, 8,11% în industria extractivă şi 7,63% în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare. O scădere a costului orar al forţei de muncă s-a înregistrat doar în construcţii, de 2,06%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 4,17%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 4,32%. În formă brută, majorările înregistrate de cele două componente au fost de 3,97% şi respectiv 4,10%.

Comparativ cu acelaşi trimestru din 2010, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată a înregistrat o rată de creştere de 2,46%

În intervalul analizat, pe principalele activităţi economice, creşterea costului orar al forţei de muncă se observă în comerţ (11,32%), distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (10,10%) şi informaţii şi comunicaţii (9,72%). Scăderi s-au înregistrat în învăţământ (-12,90%), administraţie publică (-10,25%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (-9,86%) şi sănătate şi asistenţă socială (-9,26%), cauzate de diminuările salariale aplicate de la jumătatea anului 2010, recuperate parţial în ianuarie 2011.

Majorarea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile salariale a fost de 4,17%, iar pentru cea privind cheltuielile non-salariale de 4,32%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO