Companii

Ford, General Motors si Nissan renunta complet la Firestone

25.05.2001, 00:00 24



Constructorii americani de automobile Ford Motor Co, General Motors si cel asiatic Nissan Motor Co. au anuntat ca vor renunta la echiparea automobilelor produse cu anvelope Firestone.

Aceste campanii au inceput odata cu anunturile facute la mijlocul acestei saptamani privinid retragerea de catre Ford, de pe piata si din productie, a 13 milioane de anvelope Firestone Wilderness AT de la masinile sale, cu un cost estimat de 3 miliarde de dolari.

Explicatia oferita de producatorul american a fost aceea ca noile anvelope Wilderness AT, desi sunt mai bune calitativ decat anvelopele retrase anul trecute, pot genera probleme de securitate pe viitor.

"Siguranta consumatorilor a fost tot timpul - si va fi in continuare pentru noi - prioritatea numarul unu" se precizeaza in cadrul anunturilor publicitare ale companiei Ford care au impanzit ziarele americane saptamana aceasta.

Ford a anuntat ca alti producatorui importanti de anvelope, precum Michelin, Continental Ag si Goodyear Tire & Rubber Co, sunt de acord sa echipeze modelele produse de a producatorul auto american.

Raspunsul producatorului nipon de anvelope nu a intarziat sa apara. Atacurile Firestone au vizat modelul Ford Explorer, acuzat de faptul ca nu ofera siguranta in exploatare.

"Cred ca atata timp cat aceasta batalie se va desfasura prin intermediul presei, nimeni nu va avea de castigat" a precizat un expert in PR din Philadelphia. "Publicul va renunta la ambele companii daca nu vor ajunge la un rezultat in curand".

Analistii de pe Wall Street sunt de parere ca batalia dintre cele doua companii va duce la o scadere a profiturilor pentru ambele companii.

Astfel, in ceea ce priveste cel de-al doilea producator auto ca marime din lume, analistii considera ca scandalul legat de siguranta modelului Ford Explorer va inluenta negativ si activitatea celorlalte afaceri desfasurate.

In paralel cu acest scandal alti producatori auto de marca, precum General Motors si Nissan, au anuntat ca vor renunta la anvelopele produse de Firestone.

General Motors, care utilizeaza anvelope Firestone ca echipament standard pentru 14 dintre modelele produse, a declarat ca va apela, cu incepere din aceasta vara, la alte marci ale companiei mama a producatorului nipon de anvelope, Bridgestone.

Nissan Motor a anuntat ca va renunta la anvelopele Firestone cu incepere din septembrie, cand va lansa noul model Altima. In prezent Nissan foloseste atat anvelope Firestone, cat si Goodyear pentru modelul sau pick-up, Frontier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO