Companii

Fondurile riscante au scazut cel mai mult

Fondurile riscante au scazut cel mai mult
13.05.2008, 19:50 15

Fondurile de actiuni cele mai riscante au raportat si cele mai ridicate scaderi in ultimul an, scaderile agresive suferite de Bursa locala readucand in atentia investitorilor indicatorul de risc al fondurilor mutuale.
Pana acum, principalul criteriu folosit de investitor in alegerea fondurilor deschise de investiti era randamentul si mai putin indicatorul de risc, in conditiile unei piete in crestere. Deprecierea puternica suferita insa de piata locala de capital de mai bine de opt luni consecutive a mutat atentia investitorilor dinspre randamente, mult in scadere, inspre indicatorul de risc.
Indicatorul de risc VaR calculeaza cat poate pierde un investitor intr-un fond de actiuni sau diversificat intr-un anumit interval. De exemplu, daca un fond are un indicator VaR de 40%, acest lucru inseamna ca la o investitie de 100 de lei in fondul respectiv, exista o probabilitate de 95% ca pierderea pe care investitorul o poate inregistra intr-un an sa nu depaseasca 40 de lei, altfel spus investitorul sa ramana cu cel putin 60 de lei din cei 100 de lei investiti initial.
Elementul principal de la care se porneste la calcularea VaR este valoarea unitara a activului net (VUAN), lunara pentru fondurile cu istorie mai mare de 3 ani si saptamanala pentru cele cu istorie intre un an si trei ani. Indicele de risc nu este insa calculat pentru fondurile monetare si nici pentru cele cu plasamente in obligatiuni si instrumente cu venit fix, si nici pentru fondurile de investitii mai tinere de un an.
Napoca, fond de actiuni administrat de societatea Globinvest, a raportat la sfarsitul lunii aprilie un randament negativ de 28,6% pe ultimele 12 luni, cel mai mic din industrie, avand un indicator de risc VaR de 41,2%, al doilea ca valoare din piata fondurilor de investitii.
Cel mai ridicat indicator de risc a fost marcat de fondul de actiuni Omninvest, respectiv de 42%, care a inregistrat o depreciere a unitatii de fond de 23,4%. Omninvest este administrat de societatea SIRA.
Pe locul al treilea, dupa valoarea indicatorului la risc se afla tot un fond de actiuni, mai exact Premio, administrat de Pioneer Asset Management. Cu un indicator VaR de 41,5%, Premio a obtinut un randament negativ de 22% in ultimele 12 luni.
Fondul cu cel mai coborat indicator de risc este fondul diversificat BT Clasic, administrat de BT Asset Management, care a raportat si cel mai ridicat randament in ultimele 12 luni din randul fondurilor diversificate si de actiuni. Cu un plus al unitatii de fond de 2,7% in ultimele 12 luni, indicele VaR al BT Clasic este de 9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO