Companii

Fondurile mutuale s-au bucurat mai tarziu de cresterea dobanzilor

19.11.2003, 00:00 16

Cresterea dobanzilor pe piata monetara s-a facut simtita luna trecuta in performantele fondurilor mutuale romanesti. La aceasta s-a mai adaugat si o ascensiune usoara a cotatiilor de la Bursa, care a imbunatatit performantele fondurlor care investesc in actiuni.
Cresterea medie a unitatilor de participare in fondurile deschise de investitii a a fost conform Uniunii Nationale a Organismelor de Plasamant Colectiv (UNOPC) de 1%, in crestere fata de luna septembrie, cand valoarea unitatilor de fond a urcat cu in medie 0,6%. Cresterea de lunara a continuat sa se situeze la un nivel inferior inflatiei si in octombrie, cand preturile de consum au urcat cu 1,5%. "Dobanzile la depozitele bancare au crescut mai tarziu decat cele de pe piata interbancara. Este insa important si momentul cand un fond are lichiditati pentru a plasa banii la dobanzile mai mari de pe piata," spune Andrei Negulescu, director de marketing si comunicare la SIRA, societatea care administreaza Fondul pentru Comert Exterior.
O parte a fondurilor mutuate s-au orientat de la mijlocul anului trecut catre investitii in obligatiuni municipale. Cele mai multe dintre acestea au dobanda variabila, calculata trimestrial sau semestrial in functie de dobanzile de pe piata interbancara. Dobanzile oferite de obligatiuni au reactionat treptat la aceasta crestere. Dobanzile obligatiunilor municipale sunt in prezent de aproximativ 20%, fata de 17-18% in urma cu sase luni. Partea buna pentru investitori este insa ca si atunci cand dobanzile interbancare vor reincepe scaderea, castigurile oferite de obligatiuni vor reactiona mai tarziu.
Fondurile cu plasamente preponderente in actiuni au reusit luna trecuta performatie mai bune decat indicele Bursei de Valori, BET. Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante cotatii de la Bursa a urcat luna trecuta cu 2%, iar cresterea s-a accentuat luna aceasta impulsionand si mai mult fondurile cu investitii in actiuni cotate. Valoarea titlurilor de participare in fondul Intercapital a urcat in octombrie cu 4,6%, iar investitorii in fondul  Napoca a inregistrat un castig de 3,6%. Indicii bursieri sunt principalul criteriu de comparatie a performantelor fondurilor cu investiti in actiuni, la fel cum performantele fondurilor monetare sunt comparate cu dobanzile bancare.
Cu toate ca valoarea activelor administrate in cadrul fondurilor mutuale de pe piata romaneasca a crescut luna trecuta cu 3% si a depasit pentru prima data pragul de 1.000 miliarde de lei, numarul de investitori a continuat sa scada, ajungand sub 58.500, cu 1,1% mai putin decat luna trecuta. "Pentru ca se apropie sarbatorile de iarna exista o tendinta din partea micilor investitori de a-si retrage banii. Valoarea sumelor administrate a crescut pentru ca in fonduri au intrat investitori de talie mai mare, dar si datorita cresterii valorii titlurilor," a explicat Negulescu.
Cea mai mare scadere a numarului de investitori a apartinut luna trecuta celui mai mare fond de pe piata romaneasca, Simfonia 1, a carui cota de piata a scazut pana la 34%, fata de 42% cu o luna in urma.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO