Companii

Fondul de investiţii Abris Capital confirmă preluarea Green Group

Fondul de investiţii Abris Capital confirmă preluarea...

Autor: Cristina Roşca

09.05.2016, 20:50 1547

Fondul de investiţii Abris Capital confirmă preluarea grupului Green Group, care reuneşte mai multe firme active în domeniul reciclării deşeurilor. Ziarul Financiar a scris acum circa două săptămâni că fondul de investiţii a finalizat această preluare.

La nivel de grup acesta este un business de circa 90 mil. euro, potrivit datelor oferite de fondul de investiţii. Abris Capital a negociat mai multe luni pentru această achiziţie, preluând pachetul majoritar de acţiuni de la BERD şi fondul grec Global Finance. Cele două părţi au fcăut exit din acest business.

Tranzacţia aşteaptă aprobarea Consiliului Concurenţei.

Green Group procesează deşeuri de tip PET, electrice şi electronice (WEEE). Grupul este totodată şi cel mai mare operator al unei linii de procesare a deşeului de sticlă. Compania a raportat, în 2015, venituri consolidate de peste 90 milioane de euro, având operaţiuni în România, Serbia şi Macedonia.

Green Group include şase companii specializate, respectov Greentech, Greenfiber International, GreenWEEE, GreenLamp, GreenGlass Recycling şi Total Waste Management.

“Noua achiziţie face parte din strategia noastră de a continua politica de achiziţii în România şi de a contribui la dezvoltarea economiei locale”, spune Cezar Scarlat, partener în cadrul ABRIS şi director general ABRIS România.

De partea cealaltă, Theodore Kiakidis, partener în cadrul Global Finance spune că “a fost o negociere dificilă, cu multiple părţi implicate, inclusiv din cadrul managementului. Consider că am reuşit să obţinem echilibrul corect pentru ca toată lumea să fie mulţumită la final; totodată, suntem bucuroşi să culegem roadele eforturilor noastre din ultimii cinci ani.”
BERD iese din acţionariat după patru ani. În această tranzacţie BERD a lucrat cu casa de avocatură Bondoc şi Asociaţii, care a oferit consultanţă şi pentru Global Finance. Managementul companiei a lucrat cu Rampart Capital şi Reff & Asociaţii, în timp ce fondul de investiţii Abris a fost consiliat de  Clifford Chance Badea pe segmentul juridic, PwC pe financiar şi taxe, Roland Berger pe comercial, PCI Wood Mackenzie pe comercial, SGS pe protecţia mediului şi operaţional. Din partea Clifford Chance Badea tranzacţia a fost coordonată de la Bucureşti de catre Nadia Badea, partener şi Ioana Talnaru, promovată de curand partener.

Abris Capital este unul dintre fondurile de in­vestiţii active în Ro­mâ­nia, care au acum ape­tit de achiziţii. De altfel, Green Group este a treia com­panie care a intrat în porto­foliul Abris, după com­pania de curierat Ur­gent Cargus şi pro­du­că­torul de hârtie Pehart Tec. În 2013 în primăvară fon­dul cumpăra Cargus, pentru ca circa un an mai târ­ziu să preia şi Urgent şi să unească operaţiunile celor doi ju­cători de pe piaţa de curierat, creând un actor de top. Au urmat apoi achiziţii mai mici care să întărească poziţia Urgent Cargus.

 Apoi, în iunie 2015 a preluat pachetul majoritar al grupului Pehart Tec de la omul de afaceri Ioan Tecar. Abris intră în acţionariatul companiilor doar preluând pachete majoritare. În total au fost şase acorduri, cel cu Green Group fiind al şaptelea.

Abris Capital Partners este o firmă de private equity orientată pe investiţii în Europa Centrală şi de Est, ale cărei baze au fost puse în 2006 şi care are trei birouri, în Varşovia, Bucureşti şi Kiev. Biroul din Capitală este condus de Cezar Scarlat, care anterior a lucrat pentru Bridgepoint Capital, în echipa de investiţii reponsabilă de regiune, iar anterior pentru Nomura Investment Bank la Londra, în departamentul de M&A care acoperea Europa Centrală şi de Est.

Prin achiziţia Green Group, Abris intră pe un alt segment de piaţă, cel al reciclării, după producţia de hârtie şi curierat. De partea cealaltă, vânzarea de către grecii de la Global Finance a pachetului de acţiuni pe care îl deţineau în Green Group vine într-o perioadă în care ei negociază şi un alt exit, cel din cadrul producătorului de soft Total Soft. Şi acest deal urmează a fi încheiat până în iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO