Companii

Fondul de Garantare a început alocarea către bănci a plafoanelor pentru programele IMM INVEST Romania, IMM FACTOR şi subprogramul AGRO IMM INVEST: În joc sunt 16 miliarde lei

Fondul de Garantare a început alocarea către bănci a...

Autor: Roxana Rosu

11.03.2021, 14:12 388

Guvernul a aprobat miercuri continuarea programelor IMM INVEST Romania, IMM FACTOR şi a subprogramului AGRO IMM INVEST, cu alocarea plafoanelor de garantare pe fiecare program.

FNGCIMM, alături de Ministerul de Finanţe şi băncile participante, va operationaliza in scurt timp noile facilitati si va asigura derularea mecanismelor de garantare a creditelor ce vor fi acordate de catre finantatori.

„In paralel cu derularea procesului legislativ, initiat de catre Ministerul Finantelor si cu aprobarea acestuia, FNGCIMM a inceput procedura de alocare a plafoanelor de garantare ce vor fi distribuite in cel mai scurt timp finantatorilor. Sunt in masura sa va transmit ca plafonul de 15 miliarde lei de care dispune IMM INVEST, din care 1 miliard de lei este rezervat subprogramului AGRO IMM INVEST, este deja suprasubscris de catre finantatori, iar acesta este un semnal extrem de bun pentru economie”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.

El a adăugat că vrea ca plafoanele alocate de catre guvern sa fie puse la dispozitia finantatorilor in cel mai scurt termen posibil si consumate integral inainte de sfarsitul anului 2021.

Prin modificarile aduse in sedinta de ieri, Guvernul lanseaza in 2021 variante imbunatatite ale IMM Invest si IMM Factor, prin care se estimeaza ca vor fi sustinuti alti 60.000 de intreprinzatori, care se vor alatura celor peste 25.600, sustinuti in etapa 2020, doar prin Programul IMM Invest.

Modificarile aduse IMM INVEST, prin aprobarea Ordonantei de Urgenta pentru modificarea şi completarea OUG nr. 110/2017, vizeaza aprobarea plafonului total de garantare pentru anul 2021 si a bugetului necesar pentru continuarea schemei de ajutor de stat asociate programului, extinderea categoriilor de beneficiari, prelungirea valabilitatii schemei de ajutor de stat si includerea producatorilor de vinuri şi bere in categoria domeniilor eligibile.

In cadrul acestui program, Ministerul Finantelor va acorda in anul 2021 garantii de stat in valoare de 14 miliarde de lei pentru credite contractate de microincreprinderi si IMM-uri, pentru finantarea investiţiilor şi pentru asigurarea capitalului de lucru.

Comisioanele sunt zero, iar dobanda va fi subvenţionata, in primele opt luni de la semnarea contractelor de credit, granturile fiind suportate de catre Ministerul Finantelor, prin schema de ajutor de stat atasata programului.

 Programul IMM FACTOR va asigura accesul IMM-urilor la finantarea creditului comercial, in vederea asigurarii de disponibilitati banesti pentru plata furnizorilor sau a salariilor. Ministerul Finantelor va acorda in anul 2021 garantii de stat in valoare de 1 miliard de lei, iar schema de ajutor de stat care sustine programul a fost prelungita pana la 30 iunie 2021.

Subprogramul AGRO IMM INVEST, cu un plafon de garantare in anul 2021 de 1 miliard de lei, este destinat sustinerii IMM-urilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si a sectorului alimentar.

În plus fata de IMM INVEST, Agro IMM Invest are o componentă de grant de 10% din valoarea finantarii, facilitati la rambursarea ratelor si o perioada de gratie la acordarea creditului, de pana la 24 de luni.

La fel ca si in cazul celorlalte programe firmele pot depune cereri până la 30 iunie 2021.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO