Companii

Florinela Cîrstina, Medicover: Pandemia nu s-a încheiat. Va urma o pandemie a bolilor cronice care va secătui complet sistemul public şi privat

ZF Health&Pharma Summit’21

Florinela Cîrstina, Medicover: Pandemia nu s-a...

Autor: Cristina Bellu

03.10.2021, 10:31 72292

Florinela Cîrstina, director general al operatorului privat de sănătate Medicover România, consideră că sistemul privat este complementar cu sistemul de stat, iar o bună comunicare între cele două sectoare este esenţială pentru a putea rezolva cât mai eficient nevoile pacienţilor.

“Sistemul privat este complementar cu sistemul de stat. Este nevoie de mult mai mult în ceea ce priveşte infrastructura sistemului public. Este nevoie de o comunicare între sistemul public şi sistemul privat. Doar împreună vom putea cumva să venim în întâmpinarea nevoilor. Există o statistică tragică, cu 88% din pacienţii oncologici în 2019 şi-au pierdut viaţa în mai puţin de un an. Asta spune extrem de mult despre accesibilitate, infrastructură şi despre puterea noastră de a face faţă bolilor cronice. Pandemia nu s-a încheiat. Va urma o pandemie a bolilor cronice care va secătui complet şi sistemul public şi sistemul privat”, a spus Florinela Cîrstina la ZF Health&Pharma Summit’21.

Alte declaraţii:

Există o complementaritate între privat şi public în acest moment. Dacă ne uităm doar la asistenţa medicală din privat ar lipsi o mare parte din zona de urgenţă şi cred că experineţa acumulată în sistemul public, în ciuda dificultăţilor, este necesară în acest moment pentru sistem, dar este necesară o separare la un anumit nivel a medicilor din stat şi privat.

Sistemul privat a accelerat investiţiile în ultimii zece ani. S-au făcut investiţii în ambulatoriu, s-au continuat investiţiile în spitale. În momentul în care capacitatea naţională de testare era scăzută, privatul a venit şi a suplimentat lucrul acesta.

Medicover are planuri de creştere atât în Capitală, cât şi la nivel naţional şi vom continua să facem asta pentru a acoperi nevoile pacientului.

Investim 20 mil. euro într-un spital multidisciplinar cu peste 150 de paturi în Bucuresti care va fi functional la începutul anului 2023. Investim în capacitatea imagistică în afara Capitalei, în reţeaua Medicover. Investim în personalul medical şi în retenţia lui. La începutul pandemiei am investit într-o secţie de terapie intensive în spitalul Pelican din Oradea.

Vom continua să investim în ambulatoriu, în alte zone din ţară pentru că trebuie să avem aceea complementaritate cu spitalele de stat, pentru a acoperi cât mai mult din nevoile pacienţilor însă cea mai mare investiţie este personalul medical care trebuie să fie capabil să ţină pasul şi să se adapteze nevoilor actuale.

Noi avem un director tehnic în structura noastră. Directorul îşi decide echipa, modul de remunerare, capacităţile de care are nevoie. Nu cred că limitările de genul “nu avem voie” sau “nu putem” nu pot fi explicate prin logică. Dacă vrei cu adevărat şi aduci toate argumentele, poţi să angajezi un director tehnic.

Când vorbim de infrastructură, vorbim de clădiri şi oameni şi trebuie să găsim o modalitate de a le armoniza. Capacitatea sistemului privat este suficient de mare să acopere unele nevoi. Este nevoie de mai mult, dar cred că trebuie investit extrem de mult în managerii de spitale pentru a înţelege ce înseamnă zona de management sanitar, care nu este doar un exerciţiu pe hârtie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO