Companii

Florin Deznan, CEO şi fondator RDF ARAD: Soluţia fermierilor este asocirea. Fermierii să se adune într-o cooperativă agricolă sau să se asocieze fermieri cu procesatori

Videoconferinţa ZF- Agricultura într-o nouă etapă: Cum a accelerat anul 2020 digitalizarea agriculturii?

Florin Deznan, CEO şi fondator RDF ARAD: Soluţia...

Autor: Alexandra Cepăreanu

21.10.2020, 13:11 177

Florin Deznan, CEO şi fondator RDF ARAD, afirmă că soluţia fermierilor este asocierea într-o cooperativă agricolă, care să dezvolte şi proiecte de procesare sau direct cu procesatorii, pentru a aduce mai multă valoare adăugată.

„Soluţia este asocierea fermierilor. Să se adune într-o cooperativă agricolă pentru a genera proiecte pentru procesare, sau să se asocieze fermieri cu procesatori pentru că au interese comune. Piaţa este concurenţială, preţurile sunt concurenţiale, iar asocierea este o soluţie”, a spus Florin Deznan, în cadrul videoconferinţei ZF- Agricultura într-o nouă etapă: Cum a accelerat anul 2020 digitalizarea agriculturii?

 

Alte declaraţii

Avem parteneriat cu fermele din zonă, finanţăm activitatea acestora timp de 10 luni, iar închiderea datoriilor pentru aceste inputuri se face cu livrarea de cereale către noi.

În România, producţia şi procesarea sunt diferite. Puţini fermieri au procesarea integrată. La noi fermierii şi procesatorii sunt mereu pe picior de război, producătorul doreşte să obţină preţul mai mare, iar procesatorul vrea preţul mai mic pentru a se încadra în piaţă cu produsul finit.

Fermele din România sunt majoritatea întreprinderi individuale sau afaceri de familie, avem puţine ferme care sunt întreprinderi mici, medii sau mari. Astfel, fermierilor le este greu să facă pasul spre procesare, producătorii de inputuri cresc preţurile cu 3-5% an de an, preţurile de producţie sunt mari, iar dacă nu reuşesc să aibă producţie mare la hectar nu pot acoperi costurile de producţie din valoarea produsului lor finit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO