Companii

Florian Neagu, director în BNR: Abordarea pentru energia verde trebuie să fie similară cu cea din industria auto. România trebuie să ia în calcul relocarea pe plan local a unor lanţuri industriale pentru a beneficia de regenerabile

Florian Neagu, director în BNR: Abordarea pentru energia...

Autor: Roxana Petrescu

27.05.2021, 11:00 542

În timp ce România doar vorbeşte despre o strategie a hidrogenului verde, Spania a atras o investiţie de amploare, după ce încă de anul trecut a prezentat strategia naţională în acest sector. Fără conectarea industriei locale la fenomenul tranziţiei energetice, piaţa locală riscă să rămână din nou doar o excelentă zonă de desfacere de bunuri importate.

„Politicile industriale naţionale trebuie să ia în calcul dezvoltarea energiei verzi şi gândite în aşa fel încât să permită relocarea unor lanţuri industriale în România. Abordarea pe care România a avut-o pentru industria auto trebuie aplicată şi pentru industria de energie verde. Mai departe, companiile locale care deja sunt active în acest domeniu, trebuie promovate pe plan internaţional, prin reţeaua noastră de ambasade“, a spus Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României, în cadrul unui eveniment organizat de RWEA (Asociaţia Română de Energie Eoliană).

Potrivit estimărilor lansate în cadrul evenimentului, România a atras în primul val de investiţii în zona de energie verde (2009-2014) circa 8 miliarde de euro, la nivelul anului 2012 piaţa locală fiind considerată a 10-a cea mai atractivă destinaţie pentru eoliene la nivel global.

Schimbarea bruscă a schemei de sprijin care a alimentat acest boom a blocat complet piaţa. Problema este că cea mai mare parte din valoarea proiectelor a fost reprezentată de importurile de echipamente. În pragul celui de-al doilea val verde, România pare însă la fel de nepregătită pentru a internaliza cât mai mult din viitoarele investiţii.

 

Între timp…

Un exemplu în acest sens a fost chiar anunţul făcut ieri de spaniolii de la Iberdrola, unul dintre cei mai puternici jucători din domeniul energiei verzi, inclusiv în România. Astfel, americanii de la Cummins, unul dintre coloşii globali din zona de soluţii energetice, vor face în Spania, alături de Iberdrola, unul dintre cele mai mari electrolizoare din lume pentru producţia de hidrogen verde.

Unitatea va fi instalată în regiunea Castilla, iar anunţul investiţiei vine după ce Spania şi-a prezentat în toamna anului trecut strategia pe hidrogen.

În linii mari, spaniolii au ca ţintă să atragă investiţii de 10 miliarde de dolari în hidrogen, cele mai multe private, şi pun la bătaie sistemul de depozite şi infrastructura existentă de gaze, alături de potenţialul de energie verde, obiectivul fiind de a deveni exportatori de hidrogen verde.

Până în 2030, Spania vrea să construiască 4 GW de capacitate în unităţi de electroliză, 10% din ţinta anunţată la nivel european.

Proiectul anunţat ieri porneşte cu o capacitate de 500 MW care poate fi extinsă până la 1 GW, termenul de finalizare fiind 2023, americanii având deja 600 de electrolizoare instalate la nivel global. Mai departe, o parte din producţia de hidrogen verde deja are un cumpărător şi anume un producător de îngrăşăminte.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO