Companii

Fitch: KMG a platit 2,1 mld. $ pe actiunile Rompetrol

31.08.2007, 19:04 14

Compania kazaha KazMunaiGaz a platit circa 2,15 miliarde de dolari (1,6 miliarde de euro) pe pachetul de 75% din actiunile grupului Rompetrol, conform analistilor de la agentia de evaluare financiara Fitch. Partea lui Dinu Patriciu, care detine 80% din Rompetrol Holding, firma care a vandut actiunile, se ridica astfel la 1,2 mld. euro.
Rompetrol anuntase momentul tranzactiei o "valoare de piata" a Rompetrol de 3,6 miliarde de dolari, ceea ce ar fi insemnat ca societatea din Kazahstan ar platit 2,7 mld. dolari pe pachetul de 75% din actiuni. Valoarea la care facea referire Rompetrol este insa probabil "valoarea afacerii" (enterprise value), care cuprinde valoarea companiei la care se adauga datoriile. Contactati ieri de ZF, reprezentantii Rompetrol nu au raspuns pana la inchiderea editiei ce reprezinta de fapt valoarea de 3,6 miliarde de dolari anuntata dupa semnarea tranzactiei.
Valoarea grupului Rompetrol rezultata din calculele analistilor de la Fitch, care tin cont si de datoriile acestuia este astfel de circa 2,8 mld. $ (2,1 mld. euro). Conform acestor estimari averea lui Patriciu s-ar ridica la 1,7 miliarde de dolari.
Actiunile Rompetrol Rafinare au crescut puternic la inceputul saptamanii pe fondul optimismului creat de incheierea tranzactiei. Companiile din grupul Rompetrol au scazut insa puternic ieri dupa de Dinu Patriciu a afircat ca suma platita de compania kazaha nu a fost de fapt 2,7 miliarde de dolari asa cum se dedusese initial din comunicatul companiei. Patriciu nu a precizat suma corecta, invocand clauzele de confidentialitate.
Tot ieri, Varujan Vosganian, ministul economiei si finantelor, a afirmat ca tranzactia va avea efecte pozitive. Intrebat de ZF daca vanzarea a 75% din Rompetrol catre compania petroliera de stat a Kazahstanului nu serveste mai mult intereselor rusesti, Vosganian a spus: "Nu, nu cred lucrul acesta. Aceasta diversificare de resurse are consecinte mai degraba pozitive. Inseamna ca vom fi conectati la petrolul caspic."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO