Companii

Firmele din construcţii investesc în calificarea angajaţilor, în lipsa şcolilor profesionale

Marian Pîrvu, CEO al pro­ducătorului de acoperişuri Wetterbest

Marian Pîrvu, CEO al pro­ducătorului de acoperişuri Wetterbest

Autor: Alina-Elena Vasiliu

02.11.2020, 00:08 118

Cursurile de pregătire a oa­me­nilor pentru a-i angaja apoi în propriile com­panii sau doar pentru a mai aco­peri din necesarul pieţei sunt soluţia pe care au găsit-o mai mulţi jucători din do­meniul con­strucţiilor, în condiţi­ile în care piaţa duce lipsă de per­sonal ca­li­fi­cat. Wet­ter­best, TeraPlast, Hol­cim, Horn­bach sunt doar câ­teva nu­me care au ape­lat la această variantă.

„Lipsa montatorilor de acoperişuri sau pre­gătirea insu­ficientă a aces­tora se reflectă şi în pia­ţa pe care acti­văm. Degeaba pro­du­cem ţiglă metalică de cea mai bună cali­tate dacă fie nu are cine să o monteze, fie este montată de­fec­tuos“, spune Marian Pîrvu, CEO al pro­ducătorului de acoperişuri Wetterbest.

Despre impactul dispariţiei şcolilor profesionale vor­beşte şi Alexandru Stânean, CEO al grupului TeraPlast. El spunea recent, într-o emisiune ZF, că forţa de muncă a fost şi anul acesta principala problemă cu care grupul s-a confruntat.

„Dacă sistemul naţio­nal de educaţie nu cre­ează cali­fică­rile de care avem nevoie, ne impli­căm noi ca să le cre­ăm în parteneriat cu şco­lile“, spu­ne Alexan­dru Stânean.

Numărul de angajaţi din domeniul construc­ţiilor a ajuns în 2019 aproape de 375.000, după o creştere de 9% comparativ cu anul precedent, potrivit unei analize a ZF. Pandemia a venit însă să mai şteargă 70.000 de locuri de muncă, destabi­lizând încă o dată situaţia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO