Companii

Firmele de recrutare multinationale se retrag din Est

28.08.2001, 00:00 24



Cand economia SUA stranuta, economia europeana raceste. Declinul economic din Statele Unite este principalul vinovat, din punctul de vedere al celor mai mari firme mondiale de recrutare pentru retragerea de pe pietele din estul Europei.

Sucursala din Praga a firmei Korn/Ferry International va fi inchisa la sfarsitul acestei luni, in timp ce numarul angajatilor biroului din Cehia al unei alte companii internationale, Heidrick & Struggles, va fi redus de la sapte la o singura persoana, relateaza Prague Business Journal.

Korn/Ferry este cea mai mare firma pe plan mondial de recrutare a persoanelor cu functii de conducere, in timp ce Heidrick este a doua in acest top.

aeful operatiunilor locale ale Heidrick, Irena Brichta, afirma ca principalele cauze care au condus la restrangerea operatiunilor locale ale celor doua firme sunt diminuarea ritmului de crestere a economiei mondiale si nevoia companiilor publice de a obtine profituri pe termen scurt pentru a satisface pretentiile actionarilor.

Heidrick s-a transformat in firma publica in aprilie 1999, cu putin timp inainte de a fi lovita de prabusirea dotcom-urilor din SUA, in a doua jumatate a anului trecut. Potrivit managerului biroului din Praga al firmei, Heidrick a avut o activitate foarte buna pe plan international, dar, pe fondul dificultatilor din Statele Unite, compania a fost nevoita sa-si reduca personalul cu 13%.

Brichta a subliniat faptul ca disponibilizarile din Cehia nu au absolut nici o legatura cu actuala situatie economica a tarii. "Avem afaceri infloritoare aici, ba chiar ne gandeam sa mai angajam un consultant inainte de fi anuntate reducerile", a adaugat Brichta.

Korn/Ferry a emis un comunicat de presa in care anunta inchiderea biroului din Praga, dar precizeaza ca va continua sa desfasoare activitati in Cehia si Slovacia prin intermediul altor birouri din Europa.

Tanweer Ali, un consultant al firmei de recrutare Pedersen & Partners, spune ca nu viabilitatea pietei din Cehia este de vina pentru retragerea celor doua companii.

"Aceste plecari sunt rezultatul situatiei economice globale si nu reflecta evolutia pietei locale. Mai mult, ambele firme au avut operatiuni foarte bune in Cehia", a afirmat Ali.

Totusi, chiar daca nu calitatea pietei a influentat decizia de retragere a celor doua firme, marimea pietei a fost cu siguranta unul dintre factori. "Nu puteam sa ne dezvoltam in Cehia. De exemplu, o sa pastram afacerile din Polonia, care are 40 de milioane de locuitori, sau din Rusia", a mai spus Brichta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO