Companii

Filmul celor două săptămâni care au împărţit energia în câştigători şi învinşi: cum s-a întors piaţa împotriva celor mai abili pariori

Filmul celor două săptămâni care au împărţit...

Autor: Roxana Petrescu

23.01.2017, 12:00 1706

În timp ce traderii nu ştiu cum să-şi închidă poziţiile în faţa consumatorilor, producătorii trăiesc momente unice, energia electrică tranzacţionându-se la niveluri nemaiîntâlnite pe plan local.

Două săptămâni au fost sufi­cien­te pentru a împărţi clar piaţa de energie în două ta­bere, învingători şi înfrânţi. Mai mult, piaţa spot a energiei, seg­mentul preferat de cumpărători în de­tri­mentul contractelor pe termen lung, s-a trans­format dintr-un instrument de profit în coşmar.

Spre finalul săptămânii trecute, pe piaţa spot a bursei de energie electrică OPCOM, acolo unde „marfa“ se tran­zac­ţionează de pe o zi pe alta, preţul pe MWh ajunsese la 441,55 lei, un nivel istoric pe plan local. Creşterea preţului la energie a început din prima săptămână a anului, dar a avut un parcurs greu de imaginat odată cu intrarea în vigoare a codurilor de avertizare meteo instalate pe fondul unor temperaturi extrem de scăzute.

Cererea de energie a crescut rapid cu circa 14% în anumite zile faţă de perioada si­milară a anului trecut, termocentralele, cea mai scumpă sursă, lucrând la foc continuu pen­tru a satisface consumul apărut peste noapte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO