Companii

Fildas: Ratingul de tara influenteaza conditiile furnizorilor

Fildas: Ratingul de tara influenteaza conditiile furnizorilor
04.08.2009, 17:56 220

Distribuitorul de medicamente Fildas Trading, controlat de Anca Vlad care detine si reteaua de farmacii Catena, a inregistrat o crestere de 7% in lei in primele sase luni ale acestui an raportat la aceeasi perioada din 2008, pana la 385 mil. lei (91 mil. euro).

„Aceasta crestere a fost puternic afectata de reducerea preturilor de producator la 1 aprilie 2009. Cu toate acestea, prin recalcularea marjelor de catre Ministerul Sanatatii la un nivel mai aproape de necesitatile de functionare ale sistemului de distributie farmaceutica si ca urmare a eliminarii riscului valutar la nivelul distributiei se va vedea o imbunatatire la nivelul profitabilitatii", a spus Mihai Dragos, director general al Fildas Trading.

Pentru intregul an 2009, distribuitorul si-a bugetat afaceri de 770 mil. lei (183 mil. euro). In 2008, compania a avut o cifra de afaceri de 692 mil. lei (188 mil. euro) si un profit de 26 mil. lei (7 mil. euro).

Cea mai grea perioada a fost primul trimestru

„Factorii care vor influenta afacerile Fildas anul acesta sunt evolutia cursului de schimb si comportamentul la plata al caselor nationale de sanatate. Bugetul pentru anul 2009 al grupului este construit pe premisa unui curs mediu de 4,3 lei", a mai spus seful Fildas Trading. El adauga faptul ca un rol important este jucat si de catre ratingul de tara, care are o influenta puternica asupra creditului comercial (discount, termen de plata - n.red.) acordat distribuitorilor locali de catre producatorii internationali de medicamente.

Pana acum, cea mai grea perioada din 2009 pentru Fildas a fost primul trimestru din cauza deprecierii leului in ianuarie si februarie si scaderii vanzarilor in distributie din martie, pe fondul noilor reglementari care prevedeau scaderea pretului la medicamente de la 1 aprilie.

Distribuitorul Fildas Trading avea 520 de angajati in 2008, comparativ cu 655 in 2007. Desi pe distributie numarul personalului a scazut, la nivelul grupului Fildas care mai include si reteaua de farmacii Catena nu au fost reduceri.

Numar constant de angajati in grup

„Numarul angajatilor la nivel de grup a ramas relativ constant. O parte a personalului a fost reorientata catre alte departamente sau linii de business. Reducerea personalului antrenat in activitatea de wholesale s-a produs inca din septembrie 2008, cand criza din sistem (nealinierea timp de peste un an a preturilor la nivelul cursului valutar) a creat dezechilibre ce au dus la decizia managementului de limitare a oricaror pierderi interne pe care le puteam controla. Astfel, am intrat in criza deja «cu o cura de slabire» deja efectuata", a mai spus seful Fildas Trading.

In 2009, managementul companiei nu are in vedere noi reduceri de personal.

Grupul concureaza cu Mediplus, Relad, Farmexim, Farmexpert, Polisano, Montero in distributie si cu Sensiblu, City Pharma, Help Net, Dona si Centrofarm in retail. Piata farmaceutica s-a apropiat de 2 mld. euro anul trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO