Companii

FIC: Introducerea noului sistem de plată defalcată a TVA va genera blocaje operaţionale majore în activitatea companiilor

FIC: Introducerea noului sistem de plată defalcată a...

Autor: Cristina Bellu

31.08.2017, 15:01 378

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) consideră că introducerea cu titlu obligatoriu a plăţii defalcate la TVA de la 1 ianuarie 2018 va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri, atât asupra IMM-urilor cât şi asupra marilor companii.

“Împovărarea administrativă şi birocratică a contribuabililor oneşti cu măsuri ca plată defalcată a TVA nu este, pe termen lung, o bună strategie de combatere a evaziunii fiscale. Această măsură va cauza blocaje operaţionale majore în activitatea companiilor, care în faza iniţială vor trebui să efectueze toate demersurile necesare implementării noului sistem,”, precizează un comentariu al Consiliului.

În acelaşi timp, vor fi afectate şi unităţile trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un număr foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) care va trebui să aprobe un număr semnificativ de solicitări de transfer din contul de TVA în contul curent într-un interval de timp cât mai scurt posibil.

În opinia FIC, ar fi necesară consultarea în prealabil a Comisiei Europene, precum si întocmirea unui studiu de impact care să evidenţieze efectul asupra evaziunii fiscale şi costurile pentru mediul de afaceri.

“O măsură alternativă ar fi implementarea acestui sistem doar ca proiect pilot şi numai în anumite sectoare de activitate care implică un grad ridicat de evaziune fiscală sau neconformare în ceea ce priveşte plata la timp a TVA la bugetul de stat, cu posibilitatea extinderii în cazul în care se dovedeşte eficienţa sistemului.”, consideră investitorii străini membrii ai FIC.

De asemenea, pentru combaterea evaziunii ar trebui dezvoltate şi implementate de urgenţă măsuri care şi-au dovedit eficienţa în alte state membre UE precum Dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizării unui software certificat pentru facturare sau menţinerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizată a TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO