Companii

Fermierii se revoltă. Arendele percepute de ADS sunt la jumătate faţă de preţul pieţei

Fermierii se revoltă. Arendele percepute de ADS sunt la...

Autor: Roana Rotaru

21.02.2018, 00:07 1559

Agenţia Domeniile Statului (ADS) cedează dreptul de folosinţă a unui hectar de teren arabil în schimbul unei arende anuale de circa 340 lei pe hectar, de două ori mai puţin faţă de cât spun fermierii că plătesc proprietarilor privaţi.

Instituţia de stat percepe o arendă medie anuală de 518 kilograme de grâu pe hectarul de teren arabil, în timp ce fermierii spun că plătesc proprietarilor privaţi, în medie, circa 1.000 de kilograme de grâu pe an.

„Noi plătim o arendă brută în jur de 1.400 kilograme grâu, din care de 200 kilograme le dau sub formă de impozit la stat. ADS cred că are contracte şi pe 300 kilograme de grâu pe hectar. Nu e corect deloc. Sunt nişte contracte făcute beton chiar şi pe 50 de ani”, spune Nicolae Sitaru, proprietarul fermei Elsit Com din judeţul Ialomiţa.

Nu doar fermierii care plătesc preţul pieţei au de suferit în urma acestei situaţii, ci şi bugetul de stat este afectat de generozitatea ADS.

„Ar trebui să scoată la licitaţie terenurile respective. Este vorba de averea statului pe care ei nu o valorifică bine”, a spus producătorul agricol Gelu Scutaru, proprietarul Comcereal Vrancea.

ADS mai are libere de contract 50.327 de hectare la nivelul întregii ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO