Companii

Fermierii au pus soia pe 110.000 de hectare, recordul ultimilor opt ani

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

17.04.2015, 00:07 929

Agricultorii s-au bătut în această primăvără pe sacii cu seminţe de soia convenţională, iar însămânţările sunt estimate la 110.000 de hectare, un plus de o treime faţă de anul trecut.

Acesta este şi cel mai mare pariu pe soia făcut de fermieri după 2007, atunci când a fost interzisă cultivarea locală a se­min­­ţelor de soia modificată genetic, o cultură tradiţională în Româ­nia în urmă cu două decenii. „Eu nu am renunţat nici­oda­­tă la soia, nici atunci când cul­tu­ra nu avea un preţ bun“, spu­ne Maria Perianu, de la Agro Periland din Brăila, o fermă de 1.400 de hectare, din care un sfert acoperită cu soia.

Suprafeţele însămânţate cu soia sunt în creştere de trei ani, perioadă în care piaţa a avansat cu două treimi.

„A fost bă­ta­ie pe sacii de soia, cererea a explodat. Fermie­rii s-au dus chiar şi către ţările vecine să caute seminţe“, spune Flo­rin Constantin, şeful producătorului francez de se­min­ţe Euralis, o afacere locală de peste 6 mil. euro anul trecut.

Afacerea cu seminţe de soia este în România un segment în care se învârt peste 60 mil. euro anual. România are unul din­­tre cele mai mari potenţiale de producţie pentru soia din UE, care este şi cel mai mare importator de soia modificată genetic din lume, după China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO