Companii

Federaţia Română de Şah accelerează demersurile pentru a introduce şahul în şcoli, şi în paralel dezvoltă un accelerator de performanţă. Vlad Ardeleanu, preşedintele FRS: Şahul este o şansă importantă pentru a-şi scrie propria poveste de succes

 Vlad Ardeleanu, preşedinte FRS

Vlad Ardeleanu, preşedinte FRS

Autor: Cristina Bellu

09.12.2021, 16:52 378

Federaţia Română de Şah (FRS) anunţă lansarea a două iniţiative majore pentru şahul românesc - un accelerator de performanţă pentru cei mai titraţi şahişti români ai momentului şi un proiect care vizează introducerea şahului în şcoli începând cu 2022.

Acceleratorul de performanţă îi va implica Bogdan Deac şi Constantin Lupulescu, doi dintre cei mai titraţi şahişti români ai momentului, care vor beneficia de antrenamente cu cei mai buni antrenori de şah din lume, transmit reprezentanţii FRS.

“Vorbim de antrenori care au făcut posibil în trecut atacarea titlurilor mondiale de către cei pe care i-au pregătit.  Este nivelul de top mondial ca resursă de antrenament pentru un campion precum Deac sau Lupulescu”, spune Vlad Ardeleanu, cel care a preluat conducerea federaţiei în toamna acestui an.

Dacă acceleratorul este o nişă care vizează vârful piramidei comunităţii de şah, noua conducere a FRS vrea să-şi lărgească baza acestei piramide, ducând şahul la cât mai mulţi copii, cu predilecţie în categoria de vârstă 6-12 ani. Concret, în 2022 vor fi accelerate demersurile pentru a introduce şahul în şcoli în cadrul proiectului “Educaţie prin şah”. Primul proiect pilot va fi derulat anul viitor, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, în baza acordului semnat în 2021 de FRS cu Ministerul Educaţiei.

“Scopul iniţiativei este de a apropia de acest sport cât mai mulţi copii, nu neapărat pentru a face performanţă în şah, ci în primul rând pentru a-i ajuta să se dezvolte în plan şcolar şi social. Sunt copii cu anumite decalaje care pot prin şah să facă salturi uimitoare din punct de vedere educaţional. Şahul este o şansă importantă pentru a-şi scrie propria poveste de succes şi avem multe modele în acest sens în România şi în lume”, adaugă Ardeleanu.

Iniţiativa de a ajuta cât mai mulţi copii prin şah este inspirată din experienţa unor ţări cu rezultate deosebite în educarea copiilor prin şah.

“Cu ajutorul specialiştilor din Suedia vrem să emulăm în România povestea de succes a şahului în şcoală. În Suedia, sunt implicaţi în proiectul de educaţie prin şah peste 30.000 de elevi în fiecare an. Este un model testat care dovedeşte că, prin şah, aceşti copii reuşesc să-şi dezvolte mintea şi să recupereze decalaje importante”, explică preşedintele FRS.

Proiectele propuse de FRS pot fi susţinute de companii prin iniţiativa “Şi eu! Susţin şahul românesc”.

“Este un proiect de CSR adresat companiilor care vor să se implice în susţinerea acţiunilor Federaţiei în următorii patru ani”, spun reprezentanţii federaţiei.

Până în momentul de faţă iniţiativa este susţinută de fundaţia Superbet, care acordă în 2022 o finanţare de 240.000 de euro, şi de dezvoltatorul imobiliar One United Properties.

“Şahul te învaţă că, dacă vrei ceva, vei obţine, cu efort susţinut şi disciplină. Sperăm totodată ca eforturile actuale şi viitoare ale Fundaţiei Superbet să ajute la lărgirea comunităţii de şahişti din România şi la îmbunătăţirea jucătorilor de şah din lotul naţional”, spune Augusta Dragic, preşedinta Fundaţiei Superbet.

 Andrei Diaconescu, co-fondator al One, se implică de anul acesta şi la nivel executiv din poziţia de vicepreşedinte al FRS.

“Şahul a fost o descoperire fantastică. Aveam nevoie de un antrenament al minţii, dar şi de relaxare în acelaşi timp. Am luat lecţii de şah cu un mare maestru, m-am apropiat de acest fenomen, am început să investesc timp şi bani pentru a multiplica în jur propria experienţă. Am înţeles valenţele educaţionale ale acestui sport care modelează mintea la orice vârstă”, povesteşte Andrei Diaconescu, vicepreşedinte al FRS.

Fondată în 1925, Federaţia Română de Şah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de şah din ţară. Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de preşedinte al Federaţiei. De atunci, diverse personalităţi marcante ale vieţii politice, culturale şi sportive româneşti au îndeplinit funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Şah. Din septembrie 2021, noua conducere a FRS este asigurată de Vlad Ardeleanu (preşedinte), Andrei Diaconescu, Alin Berescu (vicepreşedinţi) şi Gabriel Grecescu (Secretar General).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO