Companii

Fecioru, TotalSoft: Cheltuim cei mai mulţi bani pe salarii şi impozite. Angajatorii îşi fac treaba, dar statul ce ne dă în schimb?

Autor: Cătălina Butan,

28.10.2013, 00:05 604
Angajatorii români plătesc la timp taxele şi impozitele, însă nu pri­mesc nimic la schimb de la stat, sistem care dă dovadă, cel mai adesea, de „in­com­petenţă profesională“, spune Brân­duşa Fecioru, directorul de HR al TotalSoft, unul dintre cei mai mari fur­nizori locali de software.
 
„În compania noastră cea mai mare parte a bugetului de cheltuieli se duce pe cheltuielile cu personalul, se duc pe taxe către stat. Eu cred că angajatorii îşi fac treaba, livrează banii la timp pe care statul îi stabileşte, dar statul la rândul lui ce dă în schimb? Noi am plătit aceste taxe, am plătit să avem IT-işti mai buni. Şcoala ro­mâ­nească de IT poate fi dezvoltată mai mult. Există o strategie în educaţie în acest domeniu? Nu am văzut-o. Pentru ce plătim noi taxe?“, a spus ea la ZF Live.
 
În industria de IT, „acto­rul“ care va suporta o eventuală ma­jorare a cotei unice de impozitare de la 16% la 22% (scenariu discutat în ca­drul alianţei USL săptămâna trecută, care ar trebui să aducă mai multe veni­turi la bugetul de stat – n.red.) este an­ga­ja­torul, pentru că în acest domeniu angajaţii sunt prea valoroşi pentru a fi împovăraţi cu taxe supli­men­tare. „Situaţia (ipo­teza ma­jo­rării cotei unice – n.red.) tre­buie judecată de la in­dus­trie la industrie. Sunt industrii, pre­cum cea de IT, în care nu prea îţi permiţi să umbli la sa­lariile an­ga­jaţilor. Eu dis­cut aceas­tă problemă în contextul mai larg al pieţei mun­cii, în care nu-ţi permiţi să pierzi nişte angajaţi va­loroşi“. Prin ur­mare, anga­ja­torii au două variante – fie ma­jorează sa­lariul brut, astfel încât sa­la­riul net să nu fie afectat, fie va lăsa noua povară fis­ca­lă pe umerii angaja­tu­lui, ceea ce în­seamnă că salariul net al aces­tuia va fi re­dus cu procentul pe ca va tre­bui să îl dea în plus statului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO