Companii

FDI Galati devine Allegro si trece pe actiuni

03.07.2003, 00:00 37

Societetatea de administrare a Fondului Deschis de Investitii Galati va schimba denumirea fondului de investitii, dar si strategia de plasament, care va deveni mai agresiva. Fondul, care se se va numi Allegro , va plasa cea mai mare parte a activului in actiuni cotate.
“Pana acum aveam in prospectul de emisiune o prevedere care nu ne permitea sa investim mai mult de 40% din activ in actiuni. Intentionam sa eliminam aceasta limita si sa devenim concurenti directi ai celorlalte fonduri de actiuni de pe piata romaneasca,” spune Dragos Simion, directorul Quadrant Asset Management, societatea care administreaza fondul.
FDI Galati, infiintat in anul 2000, a inceput sa investeasca si in actiuni in urma cu aproximativ un an, iar cresterea Bursei din toamna anului trecut a avut o influenta pozitva asupra castigului adus investitorilor.
Cu toate acestea, cresterea de anul trecut a fost modesta, 12,5%, iar in prima jumatate a acestui an castigul a fost de 5%, in conditiile in care inflatia a fost de circa 5-6% in aceeasi perioada. Fondul este unul din cele mai mici de pe piata romaneasca, cu un activ net mai mic de 1,5 miliarde de lei si aproximativ 300 de investitori.
Quadrant Asset Management mai administreaza alte doua fonduri, Stabilo, cu profil monetar si Integro, provenit din fostul Fond National de Acumulare. Simion mai spune ca in cazul fondului Stabilo, societatea de administrare are in vedere reducerea comisioanelor de rascumparare.
Aparitia recenta a regulamentului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare in privinta fondurilor mutuale a dat societatilor de administrare lumina verde in privinta schimbarii structurii comisioanelor, a structurii de plasamente a autorizarii de noi fonduri. BRD Asset Management a anuntat ca nu va mai percepe comision de rascumparare pentru titlurile de participare la fondul Simfonia 1, BCR Asset Management va lansa BCR Dinamic, un fond cu o structura diversificata de plasament, iar Universal Asset Management va infinta fondul Actiuni Romanesti, care va realiza plasamente exclusiv in actiuni cotate.
Piata romaneasca a fondurilor mutuale se ridica la aproximativ 1.000 miliarde de lei. Administatorii de fonduri contina sa prefere titlurile de stat, care reprezinta peste trei sferturi din plasamente, in timp ce plasamentele pe piata de capital, in actiuni si obligatiuni, reprezinta aproximativ 13%. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO