Companii

FDA a dat unda verde la Valtrex, produs al GSK

11.09.2003, 00:00 68



Food and Drug Administration (FDA) a aprobat o noua recomandare pentru medicamentul Valtrex (substanta activa valaciclovir hidroclorid), care reduce riscurile transmiterii heterosexuale a herpesului genital partenerilor cu rezistenta imunitara, daca este folosit in combinatie cu practici sexuale sigure, se arata pe pagina electronica a organismului american de reglementare medicala.



Herpesul genital este o infectie comuna transmisibila pe cale sexuala, provocata de virusul herpes simplex (HSV). Multe persoane pot sau nu sa aiba simptome minimale ale unei infectii de acest gen si pot transmite virusul in cursul contactului sexual, desi nu dau semne de infectie activa, cum ar fi leziunile genitale.



Decizia FDA s-a bazat pe rezultatele unui studiu international, comparativ efectuat de producatorul medicamentului Valtrex, GlaxoSmithKline (GSK). Studiul a fost realizat pe un grup de circa 1.500 de cupluri monogame si heterosexuale si a avut o durata de opt luni. La inceputul studiului, numai unul dintre membrii fiecarui cuplu suferea de herpes genital. Rezultatele studiului GSK arata o reducere cu 48% a infectarii cu virusul herpes simplex; insa rezultatele individuale variaza in functie de practicile sexuale.



Valtrex poate determina probleme renale in anumite cazuri, ca si probleme ale sistemului nervos, printre care comportament agresiv, nesiguranta in miscari, stari de confuzie, dificultati de vorbire, halucinatii, crize de tip epileptic si coma.



Efectele adverse la nivel renal au aparut in special la persoane suferinde de boli de rinichi sau la indivizi mai in varsta. Prin urmare, FDA recomanda consultarea medicului in cazul urmarii tratamentului cu Valtrex de catre cei bolnavi de rinichi.



Pe de alta parte, cotidianul american Washington Post a informat ca FDA a aprobat si un nou tip de pilula contraceptiva care permite femeilor "sa scape" de menstruatie timp de trei luni.



Noua pastila, denumita Seasonale, ar urma sa fie disponibila in farmacii cu prescriptie, de la sfarsitul lunii octombrie, conform Barr Laboratories Inc. din Woodcliff Lake (New Jersey), producatorul medicamentului.



Seasonale foloseste aceiasi hormoni si in aceleasi doze ca si majoritatea pastilelor contraceptive si, in consecinta, este considerat la fel de sigur ca medicamentele mai vechi.



Spre deosebire de acestea, insa, cutia de Seasonale contine 84 de pastile in loc de 21, urmate de sapte pastile placebo, astfel incat ciclul reproduciv este suprimat timp de trei luni in loc de trei saptamani.



Numeroase femei folosesc pastilele contraceptive traditionale in acest scop, subliniaza Washington Post, fie pentru a intarzia perioada menstruatiei, fie pentru a scurta acest rastimp, insotit de multe ori de dureri, anxietate, slabire a organismului si alte simptome neplacute.



In timpul testelor, Seasonale a castigat sprijinul femeilor care sufera de probleme acute asociate menstruatiei, insa medicamentul a starnit si controverse cu privire la efectul sau, care a fost considerat nenatural si periculos, intrucat eventualele consecinte ale manipularii hormonale pe termen lung poate determina, teoretic, dereglari grave.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO