Companii

Farmexpert tinteste o cota de 11% din piata medicamentelor

28.03.2005, 00:00 47


Distribuitorul de medicamente Farmexpert intentioneaza sa ajunga la o cota de piata de aproximativ 11% anul acesta, in crestere de la 8-9% in 2004, mizand pe extinderea portofoliului de produse si pe fenomenul de consolidare a pietei. "Datorita concentrarii pietei de distributie, micii jucatori vor disparea treptat de pe piata, cotele lor impartindu-se intre competitorii importanti", a declarat Iulian Trandafir, directorul executiv al Farmexpert.


Compania are sediul central la Bucuresti, avand depozite zonale la Iasi, Brasov, Ploiesti, Cluj si Timisoara. Vanzarile companiei sunt directionate in proportie de 50% farmaciilor independente, in timp ce vanzarile spre spitale reprezinta 20-25% din cifra de afaceri.


Anul trecut, Farmexpert a avut o cifra de afaceri de aproximativ 91 mil. euro (3.690 mld lei), in crestere de la nivelul de 48 de milioane (1.800 mld. lei) inregistrat in 2003. Pentrul anul in curs, reprezentantul companiei estimeaza o mentinere a ratei de crestere a vanzarilor.


"Consumul de medicamente din primul trimestru al anului s-a mentinut la acelasi nivel cu consumul din ultimele trei luni ale anului trecut, in conditiile in care perioada ianuarie-martie era cea mai slaba din intreg anul", a mai spus Trandafir.


Cu toate acestea, cresterea pietei va fi influentata negativ de introducerea noilor liste de compensate si a reducerii nivelului de compensare pentru anumite medicamente, crede Trandafir. "Cresterea consolidata a pietei va fi de 20% anul acesta", concluzioneaza directorul Farmexpert.


In momentul de fata Farmexpert exclude eventualitatea unei preluari a distribuitorilor mai mici: "Cresterea organica este mai eficienta din punctul de vedere al costurilor pentru o companie de distributie", a mai spus Trandafir.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO